23948sdkhjf

Biokol ska sänka CO2-utsläppen

Biokol vid masugnsbaserad ståltillverkning kan minska koldioxidutsläppen med upp till 30 procent. Swerea MEFOS ska vidareutveckla och testa metoderna på SSAB.

Malmbaserad ståltillverkning ger stora utsläpp av koldioxid eftersom masugnsprocessen använder fossilt kol och koks. Att begränsa koldioxidutsläppen är idag stålindustrins största utmaning.

SSABs masugnar i Oxelösund och Luleå är bland de mest energieffektiva i världen, samtidigt som de står för de största enskilda koldioxidutsläppen i Sverige.


− I vårt arbete med att minska koldioxidutsläppen jobbar vi både kort- och långsiktigt. Biokolprojektet är ett mycket bra initiativ för att ytterligare sänka nivåerna med dagens masugnsteknik. Om testerna blir lyckade kan en del av nuvarande kol och koks ersättas av biokol utan några större investeringar, förklarar Era Kapilashrami som är chef för Metallurgin i Oxelösund.

Syftet med forskningsprojektet är att praktiskt visa på möjligheterna att industriellt använda biomassa i svenska masugnar för att på kort sikt minska koldioxidutsläppen från processen.

− Beräkningar som vi har gjort i ett tidigare projekt visar att det finns potential att minska fossila koldioxidutsläpp genom att använda biokol. Nu får vi en unik möjlighet att testa det i praktiken, säger professor Lena Sundqvist Ökvist, projektledare på Swerea MEFOS.

Nära samverkan kommer att ske med skogsindustrin och teknikutvecklare av biokol. Projektets resultat kommer därmed att kunna användas av såväl stålföretag som biokolproducenter.

Tekniken kan på sikt också överföras till andra metallproducenter som exempelvis icke-järn, järnpulver och ferrolergeringsindustrin.


Projektet finansieras av Energimyndigheten med 5,4 miljoner kronor. Partner i projektet är Swerea MEFOS, Luleå tekniska universitet och SSAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064