Norden ska bli föregångare
Målet med projektet är att den nordiska industrin ska etablera sig som föregångare på fältet och samtidigt stärka sin ställning på en starkt konkurrensutsatt internationell marknad.
Grunden i cirkulär ekonomi är att kunna ta tillvara råvaror och resurser istället för att kasta bort dem efter användning. Det kan handla om att förlänga livet på en produkt, genom att på teknisk väg reparera eller renovera.
Cirkulär ekonomi innebär även att hitta affärsmöjligheter för befintliga och nya företag att arbeta med cirkularitet, exempelvis genom att ta tillbaka, renovera och sälja produkten, eller delar av produkten, igen. Det kan också handla om att ta tillbaka komponenter och använda dem igen eller att återvinna material.
Integration av cirkulär ekonomi bidrar till ökad effektivitet i produktionen och effektivare användning av naturresurser och energi, vilket leder till ökad konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning.
CIRCit-projektet ska, i nära samarbete med företag, utveckla verktyg och tillvägagångssätt baserade på den senaste vetenskapen för att göra det möjligt för den nordiska industrin att:
-
förstå den övergripande potentialen för genomförande av cirkulär ekonomi
-
utveckla cirkulära affärsmodeller, inklusive nya erbjudanden
-
utveckla cirkulära produkter, tjänster och lösningar som skapar ökat värde
-
stödja drift och hantering av cirkulära produkter, tjänster och lösningar genom smarta it-lösningar
-
sluta materialflöden genom återanvändning, återtillverkning och återvinning samt analysera och säkerställa att de cirkulära lösningarna bidrar till ökad hållbarhet.
Projektet har ett nära samarbete med ett antal industriparter. Verktygen och tillvägagångssätten som utvecklas i CIRCit kommer att göras tillgängliga för den nordiska industrin via bland annat workshoppar och på projektets webbplats circitnord.com
CIRCit – Circular Economy Integration in the Nordic Industry for Enhanced Sustainability and Competitiveness leds av Danmarks tekniska universitet (DTU), finansieras av Nordforsk och pågår under hela 2017-2020. Övriga projektdeltagare är Swerea IVF, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU), Innovation Center Island och Technology Industries of Finland.