Datacenter värmer 10000 lägenheter
Datahallar slukar stora mängder energi, som blir till värme som vanligtvis fläktas bort. Borderlights datacenter är tvärtom utvecklat specifikt för att det ska gå att omvandla så mycket som möjligt av den förbrukade elenergin till fjärrvärme. Den mest unika egenskapen är att det är byggt för mer värme på liten yta än vanligt.
Med tekniska termer är serverbladen, själva hjärnorna i en datahall, byggda för att kunna lastas med upp till 100 kW per 19-tums-rack. Det är cirka tio gånger mer än normalt genomsnitt för datorhallar.
– Datacenter är redan idag mycket stora förbrukare av energi och ökar konstant i takt med samhällets behov av centraliserad datakraft. Värmeåtervinningen ger en helt ny energikälla med lågt klimatavtryck där den återvunna energin som annars hade gått till spillo ersätter ordinarie fjärrvärmeproduktion. Den nya energikällan har dessutom hög driftsäkerhet 24 timmar per dygn, alla dagar säger Sten Oscarsson, vd för Borderlight och GoGreenHost.
Målet för Borderlight och GoGreenHost är att teckna avtal med fjärrvärmebolagen i Sverige om utplacering av cirka 30 megawatt i år och 60 megawatt ytterligare nästa år, fördelat på anläggningar med 1-6 megawatt. Sen tar det ungefär 6-12 månader att bygga och komma igång,.
Den tekniska lösningen i datahallen kommer från Borderlights systerföretag GoGreenHost och bygger på nyutvecklad teknik med värmeåtervinningen integrerad direkt i serversystemen och med ny värmepumpsdesign. Värmen omvandlas till fjärrvärme med rätt temperatur som Fortum Värme köper och levererar till stockholmarna. Elnätsleverantören Ellevio kommer försörja datahallen med kraft.
– Den nya datahallen innebär ett jättekliv för värmeåtervinning i Stockholm. Alla kyldiskar, datahallar och andra Öppen Fjärrvärme-källor som återvinner värmen istället för att slösa bort den värmer redan 20 000 moderna lägenheter. I ett slag ökar det dramatiskt nu, säger Erik Rylander, chef för Öppen Fjärrvärme på Fortum Värme.