Datacenter på OKGs skyddsområde
På kärnkraftverken finns den infrastruktur som behövs för en säker och stabil verksamhet.
När nu de två äldsta reaktorerna på OKG har tagits ur operativ drift för gott, ser OKG och ägarbolaget Uniper möjligheter för att öppna upp för andra verksamheter inom anläggningens skyddsområde – för att just ta tillvara på den infrastruktur som finns tillgänglig.
– Vi ser idag en mycket snabb utveckling inom digitalisering och utbyggnad av datacenters. Kärnkraftsbolagen i Sverige har exakt den infrastruktur som en växande DC-industri har behov av – tillgång till stabil elförsörjning med reservkraft, kylning, fysisk säkerhet, fibernätverk och informationssäkerhet, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige.
Nyligen undertecknades en avsiktsförklaring mellan Uniper och nätverksoperatören BRS Networks, om ett affärssamarbete kring utveckling av ett komplett datacenter-koncept. Parterna räknar med att ha ett DC i full drift med anslutna kunder i början på 2018.
– Vi upplever att företag och myndigheter ställer helt nya krav på ökad säkerhet inom DC-branschen. Både vad gäller tillgängligheten i form av fungerande försörjningssystem, men kanske framförallt inom den fysiska säkerheten, säger Henrik Ringbom, vd på BRS Networks AB.
– Vi har därför tagit fram en världsunik högsäkerhetsklassad byggnad som uppförs i skalbara moduler. Samarbetet med Uniper och deras erfarenheter av säkerhetsarbete och deras arbete med höga tillgänglighetskrav skapar en helt unik produkt på marknaden, berättar Henrik Ringbom.
Och Johan Svenningsson tror på fler samarbeten mellan IT-sektorn och energibranschen framöver.
– Digitaliseringen och elektrifieringen i samhället kommer att ställa allt högre krav på driftsäkra miljöer med tillgång till stabil elförsörjning. I det avseendet måste lokaliseringen av DC anpassas till hur elnätet är uppbyggt och var det finns elproduktion som kan matcha behoven.
Under 2015 var IT-sektorns andel av BNP hela 8,4 procent och var därmed den snabbast växande sektorn i Sverige.
Och trenden är tydlig även globalt. 2015 stod DC-industrin för 3 procent av den globala elanvändningen vilket motsvarar 416 TWh, och elbehovet för datalagring beräknas att bli tredubblad under kommande decennium.