Ny modell för balansering
Modellen bygger på beprövade principer i kombination med nya kraftfulla IT-lösningar. De finska och danska systemoperatörerna har bjudits in i samarbetet.
I takt med att utvecklingen med anslutning av alltmer förnybar produktion till det nordiska kraftsystemet fortsätter, fortsätter också utmaningarna med att upprätthålla den ständiga balansen och leveranssäkerheten i det nordiska systemet. Samtidigt pågår utvecklingen mot en mer harmoniserad europeisk elmarknad som banar väg för effektivare utbyten av balanseringsresurser.
– Förändringarna i kraftsystemet är stora och sker i hög takt. För att möta morgondagens utmaningar måste vi utveckla verktyg och modeller gemensamt, anpassade för Norden i en europeisk omvärld idag, säger Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät och Øivind Rue, koncerndirektör drift och marknad på Statnett i ett gemensamt uttalande.
Det nya balanseringskonceptet som de båda systemoperatörerna utvecklat, baseras på det väl beprövade ACE (Area Control Error) och kallas Modernized ACE (Moderniserad ACE – MACE). Jämfört med ACE nyttjar MACE moderna IT-lösningar, optimeringar, automatiska reserver och tillgänglig överföringskapacitet för att på effektivast möjliga sätt utbyta balanseringsreserver mellan olika elområden för att säkerställa maximal effektivitet och leveranssäkerhet.
– Vi menar att det är såhär den framtida balanseringen av ett kraftsystem ska fungera. Med MACE använder vi nya IT-lösningar som fullt ut drar nytta av stora volymer av balanseringsresurser, säger Erik Ek och Øivind Rue.
– Att genomföra förbättringen nu har flera förtjänster. Det nuvarande systemdriftavtalet (SOA) ska förnyas och en ny IT-lösning för balansering och reserver, Fifty, utvecklas just nu gemensamt av Svenska kraftnät och Statnett. Att då också utveckla ett nytt koncept för balansering är väl motiverat, säger Erik Ek och Øivind Rue.
Det nordiska kraftsystemet omfattar ett gemensamt synkronområde som består av Norge, Sverige, Finland och Själland i Danmark. Svenska kraftnät och Statnett delar ansvaret för balanseringen av hela systemet i det befintliga systemdriftavtalet. Danska och finska systemoperatörerna Energinet och Fingrid inbjuds att ansluta sig till samarbetet med ett modernt balanseringskoncept, skickat att möta morgondagens utmaningar för kraftsystemet.