23948sdkhjf

Fortsatt färre olyckor

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

I den tunga delen av processindustrin är trenden tydlig: arbetsolyckorna fortsätter att minska. Hos el-, kraft- och kemikalieproducenterna står utvecklingen still, eller så ökar olyckorna marginellt.

Process Nordic har sammanställt olycksstatistiken för förra året och fyra år tillbaka. För gruvnäring, pappers- och massaindustri samt stål- och järnindustri har antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro minskat med nästan en femtedel. Samma trend syntes 2013, senaste gången vi sammanställde liknande statistik.

De vanligaste olycksorsakerna är fortfarande fall- och halkolyckor. Knivar, transportfordon, traverser och förlorad kontroll över maskiner är andra relativt vanliga olyckshändelser. För de olika branscherna finns också specifika olycksorsaker. Inom pappers- och massaindustrin står pappersmaskiner med valsar bakom mer än var tionde sjukfrånvaro på grund av en arbetsolycka. Stålflisor- och spånor är vanligare inom järn- och stålindustrin.

En viktig faktor för antalet olyckor på kort sikt är väderleken och väglaget under vinterhalvåret. Mildra vintrar ger färre halkolyckor och tvärtom. Med en mer historisk tillbakablick står rationaliseringar och automatiseringar för en långvarig och nedåtgående trend.

– Det finns knappt något manuellt arbete kvar och branschen försöker hela tiden jobba bort de riskfyllda arbetsmomenten. Jag tror att det framför allt är ett stukturerat och systematiskt arbetssätt som minskat antalet olyckor, säger Cecilia Andersson, säkerhetsexpert hos Industriarbetsgivarna.

Statistiken visar att minskningen gäller för både det totala antalet olyckor och andelen olyckor per sysselsatt. Industriarbetsgivarna vill helst jämföra antalet olyckor per arbetade timmar, men det är statistik som Process Nordic inte kunnat få fram.

En nyckel till framgång i säkerhetsarbetet är att aktivt jobba med attityder och beteenden. Att rapportera tillbud, alltså potentiella arbetsolyckor, är en viktig del för att identifiera olycksrisker och förebygga dem. Sedan vår förra undersökning av arbetsolyckor i processindustrin har branschen tagit fram och antagit en nollvision. Även om det kanske inte är realistiskt med ett olycksfritt år inom industrin är det ett tydligt och viktigt mål att jobba mot.

– Ledningens inställning spelar en väldigt stor roll för arbetsmiljöarbetet. Sedan förra året, då vi antog vår nollvision, har säkerhet funnits som en punkt på dagordningen. Jag upplever att det är lättare att få stöd av ledningarna idag, säger Cecilia Andersson.

Hon är sammankallande för arbetsmiljökommitéerna inom ett flertal olika branscher. Där kan företagen samarbeta och dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi initierar forskning och delar med oss av kunskap så vi inte behöver uppfinna hjulet igen. Om en kommitté kommer med synpunkter så lyssnar maskintillverkare på ett helt annat sätt än om bara ett företag vill få en särskild lösning, berättar Cecilia Andersson.


Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2017

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079