23948sdkhjf

Race om rostskyddsfärg

Utan certifierad färg tvingas cisternägarna till halverat besiktningsintervall. Trots att branschen känt till detta i flera år ansökte ingen om att få certifiera rostskyddsfärgen, tills nu.

Två ansökningar ligger hos myndigheterna och den som blir först får troligen Akzo nobel som kund.

Process Nordic har vid flera tillfällen rapporterat om de certifierade rostskyddsfärgerna som snart tar slut. Då måste cisternägare köpa icke-certifierad färg och tvingas enligt regelverket att besikta sina tankar dubbelt så ofta, vilket fördubblar kostnaderna.

Branschen har känt till detta i mer än två år, men lite har hänt. Många trodde att SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, idag kallat Rise, skulle ansöka om ackreditering och lösa problemen. Personalomsättning, förhöjda avgifter hos ackrediteringsorganet Swedac och frågetecken kring standarden har fördröjt deras beslut. Ännu idag vet de inte om de ska ansöka om ackreditering eller inte.

– Nej, vi har inte ansökt om ackreditering och jag vet inte om vi ska göra det heller, säger Lennart Aronsson, biträdande chef för produkt- och personcertifiering.

Men nu tycks det vara för sent. Både Inspecta och Force Technology bekräftar ryktena om att de har lämnat in ansökningar om ackreditering till Swedac.

– Det har också uppkommit nya problem eftersom de gamla certifikaten för dagens färg inte gäller för de nyare drivmedlen. När vi hörde att SP inte var på gång så lämnade vi in en ansökan, säger Björn Thorsell, avdelningschef för inspektion av trycksatta anordningar, på Force Technology.

Även Dekra har sonderat terrängen men säger till Process Nordic att de inte lämnat in någon ansökan.

Swedac brukar inte vilja prata om de ansökningar som kommit in, men bekräftar att de fått några ansökningar.

Marknaden för att certifiera rostskyddssystemen är begränsad. Troligen är två bolag i högsta laget och det kan bli en kapplöpning om att komma först. Färgtillverkaren Akzo Nobel skriver i ett mejl till Process Nordic: ”Vi kommer troligen att lämna in ansökan hos första företaget som blir ackrediterade.”

Det kan dock finnas andra skäl att ackreditera sig. Enligt andra rykten ska raffinaderier ha hotat att bara anlita kontrollorgan som kan erbjuda ett bredare utbud av tjänster, däribland certifiering av rostskyddsfärg. Process Nordic har inte fått dessa rykten bekräftade, men kvalitetschefen Anders Johansson på Kiwa Inspecta motiverar deras ansökan på följande sätt:

– Det är viktigt att kunna erbjuda denna tjänst för att inte förlora andra tjänster. Eftersom vi idag inte är ackrediterade för certifiering av denna typ av produkt har vi ansökt om ackreditering hos Swedac.

Force Technology utvecklar sina motiv för att ansöka om ackreditering:

– Det har varit ett område där ingen kunnat leverera tjänsten och de befintliga certifikaten har börjat förfalla. Vi har fått en offert från Swedac och har inte för avsikt att dra oss ur. Om det bara blir något enstaka rostskyddssystem att certifiera så är det tveksamt om det bär sig, säger Björn Thorsell.

Bedömare uppskattar att det i bästa fall tar ett halvår för Swedac att hantera och godkänna ansökningarna om ackreditering, alltså tidigast sensommar/höst.

Anledningen till att inga bolag agerat förrän nu, beskrivs som att branschen hoppades att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skulle falla för trycket och ändra sina regler. Dessutom hade branschen några år på sig innan det skulle bli kris på riktigt.

Jesper Gunnarsson


Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 6 2017

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078