23948sdkhjf

Skogen visar rekordform

Nio av tio skogsföretag uppger att det ekonomiska läget är tillfredsställande eller bra. Optimismen är stor om utvecklingen framåt. Det framgår av Sveriges Ingenjörers nya Innovations- och konjunkturrapport.
– Det fantastiska med skogsnäringen är att man inte bara har en god konjunktur idag, utan också att potentialen ökar för skog som råvara. I vår analys framgår att skog och hållbar utveckling är tätt sammankopplat, säger Staffan Bjurulf, näringspolitisk expert på Sveriges Ingenjörer.

Undersökningen bygger på enkätsvar från förtroendevalda på landets ingenjörstäta företag. Resultatet visar även att en konsekvens av de goda tiderna är en ökad arbetsbelastning. Bland tjänstemännen upplever 63 procent en alltför hög arbetsbörda.

Rapporten tar även upp branschens aktiviteter inom forskning och innovation (FoI). Skogsbranschen har en hög aktivitetsgrad inom området - tre fjärdedelar i undersökningen uppger att man jobbar aktivt med det. Och det finns ett tydligt fokus för arbetet.

– Nästan 75 procent arbetar aktivt i stor utsträckning med att utveckla kunskap om slutkundernas behov. Det visar att FoI verkligen är affärsstrategiskt prioriterat för skogsföretagen, säger Staffan Bjurulf.

Fortfarande finns dock stor potential för det digitala utvecklingsarbetet.

– Endast ett av fem företag jobbar i stor utsträckning med digitala verktyg och arbetssätt för att utveckla nya produkter idag. Här finns med andra ord mycket att hämta, avslutar Staffan Bjurulf.

Sammanfattning av läget för branschområdet Skogsindustrierna i Sveriges Ingenjörers Innovations- och konjunkturrapport mars 2017:

Konjunkturen:

-88 procent av skogsföretagen säger sig ha en tillfredsställande eller god ekonomisk situation

-18 procent av skogsföretagen bedömer att det blir ännu bättre kommande halvår

-6 procent av skogsföretagen tror att det blir sämre

-63 procent av tjänstemännen i skogsföretagen upplever en alltför hög arbetsbörda

-Knappt vart fjärde skogsföretag uppger att man nyanställt de senaste sex månaderna

Innovation:

-Ca 3 av 4 skogsföretag bedriver eget forsknings- och innovationsarbete

-2 av 5 skogsföretag anser att tillgång på kompetent arbetskraft är ett hinder för FoI-arbetet

-1 av 5 skogsföretag uppger att man i stor utsträckning jobbar med digitala verktyg och arbetssätt för att utveckla nya produkter

-18 procent av skogsföretagen har som prioritering att skapa värde med de immateriella tillgångarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078