23948sdkhjf

Regnbågslax får foder från skogen

Ett nytt projekt ska med hjälp av mikroorganismer optimera processen för foderprotein som ersättningsprodukt för både fisk- och sojabaserade produkter i dagens fiskfoder.
Salmonaid är ett nytt projekt som drivs av RISE Biovetenskap och material, Processum, SLU och Domsjö Fabriker. Projektet syftar till att med hjälp av mikroorganismer dels producera oljeråvara till laxfoder och dels optimera processen för att tillverka foderprotein med högre proteinhalt. Råvaran skall sedan utvärderas som ersättningsprodukt för både fisk- och sojabaserade produkter som används i dagens fiskfoder och som till stor del baseras på upptagning av foderfisk ur världshaven.

– Det finns ett allt större intresse från fiskodlingsindustrin att få fram fiskfoder med mindre miljöpåverkan än dagens produkter. Att minska beroendet av fiskmjöl och fiskolja baserat på foderfisk är synnerligen viktigt, inte minst för att kunna ha ett balanserat ekosystem i haven. Sojan som hittills använts i allt större omfattning som ersättning kan också ifrågasättas. Därför är mikrober som använder sidoströmmar från den svenska skogsindustrin en mycket intressant råvara för användning som ersättningsprodukter, berättar Sara Hornborg, RISE Biovetenskap och material, forskare och projektledare för Salmonaid.

– Processum har nyligen investerat i två multibioreaktorsystem och här ska vi, med s.k. surlut från Domsjö Fabriker som råvara, med hjälp av mikroorganismer framställa protein och olja för fiskfoder i detta projekt, säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid Processum.

Odlingsförsöken kommer att ske under olika betingelser för att optimera processen för att framställa ett högvärdigt protein. När vi hittat förutsättningarna som ger en produkt med hög kvalitet ska vi i våra bioreaktorer successivt tillverka allt större mängder. I slutet av projektperioden är avsikten att kunna producera single cell protein med hög kvalitet som fungerar bra i fiskfoder som i sin tur ger bra resultat i utfodring av fisk.

– Lax är den odlade fisk som är vanligast på svenska matbord. Laxfiskar kräver ett fiskfoder med högt proteininnehåll för att ge god avkastning, säger Anders Kiessling, professor vid SLU och ansvarig för utfodringsförsöken.

Under projektets gång kommer därför flera utfodringsförsök att göras på regnbågslax för att bekräfta att de mår och växer lika bra eller bättre jämfört med dagens fiskbaserade fiskfoder.

Tidigare har samma proteinkoncept framgångsrikt testats på Tilapia, en tropisk fiskart, och därför är projektet Salmonaid, med utfodring av regnbågslax av fiskfoder baserat på mer högvärdigt protein, nästa steg för att komma närmare industriell produktion av ett miljömässigt hållbart fiskfoder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063