Fossilfri plast utvecklas i Lund
Det blir forskargruppen STEPS i Lund som får ansvar för Mistras nya fyraåroga program ”Plast för ett hållbart samhälle. Syftet är att utvecla alternativ till fossilbaserad plast. Skogsindustrin är med i programmet.
Ansvaret för det nya programmet går till forskargruppen STEPS, Sustainable Plastics and Transition Pathways, vid Lunds universitet. Under den fyraåriga programperioden kommer de att ha 60 miljoner kronor till sitt förfogande varav 40 miljoner från Mistra.
Programmet omfattar nio avdelningar vid universitetet varav sex vid LTH och forskargrupper vid SLU och Swerea. Dessutom deltar 18 företag och Region Skåne som också bidrar med finansiering. Bland företagen finns Perstorp, Lyckeby, Elextrolux, IKEA, SEKAB, Deflamo, och företag från skogsindustrin.
Forskningsprogrammet kommer att ledas av Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik vid LTH. STEPS målsättning är att utveckla plaster som är baserade på någon form av bioråvara. I Sverige är skogen en tänkbar råvarukälla medan det i andra delar av världen skulle kunna vara jordbruksprodukter eller alger.
En annan möjlighet är att använda koldioxid som råvara, inte bara till plast utan som ett generellt inmatningsmaterial till kemiindustrin. Nackdelen är att det går åt mycket energi för att utvinna kolet ur gasen. Utmaningen är därför att utveckla effektiva metoder som bygger på förnybar energi. Därför är ett systemtänkande lika viktigt som den tekniska utvecklingen.
Om det blir möjligt att använda infångad koldioxid som råvara för framtidens plaster blir vinsten dubbel. Dels genom att utsläppen till atmosfären minskar, dels genom att plaster då blir en kolsänka.
Projektgruppen bakom STEPS har i sin ansökan pekat ut tre olika arbetsområden:
1. Utveckla en miljövänlig och konkurrenskraftig teknik som bygger på grön kemi.
2. Utveckla nya plaster med önskade egenskaper som dessutom är återvinningsbara.
3. Utveckling av industristrategier för hållbarhet.