Dags att leverera
De tre skriver att SSAB, förutom att svara för en betydande sysselsättning och skatteinkomster på respektive ort så bidrar deras verksamhet till en stor del av landets exportinkomster. Sammantaget skapar det förutsättningar för vår gemensamma välfärd, såväl lokalt som nationellt.
Oppositionskommunalråden i Luleå, Borlänge och Oxelösund är stark oroade över de allvarliga beskeden om elförsörjningen från de stora kraftbolagen. Kärnkraften är, skriver de, hårt prövad av låga elpriser och hög beskattning och om inget görs riskerar bortåt hälften av svensk elproduktion att stängas inom loppet av några år
De kräver besked av regeringen: ”SSABs 5 800 anställda på våra tre orter, och alla andra som är beroende av en stabil tillgång till elektricitet för sin verksamhet, förtjänar bättre än att tvingas vänta i ovisshet på någon form av svar på hur den framtida elförsörjningen kommer att se ut.
I Processinlägget nedan finns även en debattartikel skriven av de fyra facken Akademikerna, Ledarna, SEKO och Unionen vid kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals som känner att deras arbetsplatser är slagpåsar och kassakor.
”Kärnkraften görs medvetet olönsam av ideologiska skäl. Kärnkraftsmedarbetarna, våra medlemmar, utsätts för allt större press från samhället. Den psykosociala arbetsmiljön blir allt mer utmanande”, skriver de åtta fackliga representanterna.
De är mer än oroade för sina medlemmar på kärnkraftverken: ”Sverige behöver fler jobb, inte färre. En stängning av kärnkraften gör inte bara oss som arbetar i branschen arbetslösa. Samhällsekonomiskt blir konsekvenserna långt mycket större i form av onödigt dyr el, instabila elnät och elbortfall med störningar i samhällsfunktioner och produktion. Våra svenska företag förlorar konkurrens- och exportkraft och jobben blir allt färre.”
I förra numret av Process Nordic försökte vi här på ledarplats lyfta frågan om kärnkraft 4.0, fjärde generationens kärnreaktorer, som högeffektiva elproducenter och en lösning på avfallsproblemet.
I slutet av januari levererade Metallbasen Anders Farbe i en debattartikel i Dagens Industri en bredsida mot den röd-gröna regeringens hållning i kärnkraftsfrågan: Lämna kärnkraften i fred, avskaffa effektskatten och avstå från att införa ett nytt tankeförbud mot kärnkraftteknik.
Metallbasen Anders Farbe, vars många medlemmar arbetar inom stålindustrin, pekade på att tekniken står nära en kommersialisering. Han var helt klar på en punkt: Den svenska forskningen om fjärde generationens kärnkraft måste fortsätta annars tackar forskarna för kaffet och sticker utomlands.
Det är väl kanske dags för regeringen att leverera en energipolitik.
Peter Håkansson
chefredaktör
Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic/Nordisk papperstidning/Biobusiness nr 3 2016