23948sdkhjf

Avtalsklart i Ö-vik

De fyra delägarna för den kommande pilotanläggningen för nanokristallin cellulosa i Örnsköldsvik, SP Processum, Holmen, MoRe Research och Melodea, har signerat avtalet för anläggningen – den första i sitt slag i Europa.
Nanokristallin cellulosa har många intressanta materialegenskaper och kan användas som exempelvis byggmaterial, biokompositer, tryckt elektronik och färgtillsatser.

Verksamheten i den kommande pilotanläggningen grundas på det israeliska företaget Melodeas teknologi. Anläggningen blir den första i sitt slag i Europa och är ett viktigt steg för att intresserade företag i stor skala ska kunna utveckla nanokristallin cellulosa ur cellulosabaserat material.

Förutom rena forsknings- och uppskalningssyften i pilotanläggningen är en viktig funktion också att få en anläggning som kan producera tillräckligt stora mängder av nanokristallin cellulosa.

– Jättekul att avtalet är påskrivet och att byggandet av piloten kan komma igång, Det är verkligen roligt att den här typen av världsledande bioraffinaderiteknik, som företaget Melodea utvecklat, söker sig hit till den miljö som vi skapat tillsammans med våra medlemsföretag, säger Magnus Hallberg, vd SP Processum.

Piloten samägs av SP Processum, Holmen, MoRe Research och Melodea och även övriga delar av SP-koncernen är i allra högsta grad involverad i samarbetet. Även SEKAB är en viktig part i samarbetet då piloten kommer att stå i deras lokaler i Biorefinery Demo Plant.

– Vi har alla olika roller och kompetenser som kompletterar varandra väldigt bra, så jag ser mycket fram emot vad det fortsatta samarbetet kommer att innebära när piloten väl är på plats, säger Magnus Hallberg

Anläggningen stöttas finansiellt via Länsstyrelsen Västernorrland, Holmen, Kempestiftelserna, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Önnesjöstiftelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064