Verkligheten kommer ikapp
Sverige kan inte gå i otakt med världsekonomin. Tecknen är nu tydliga på att verkligheten kommer ikapp svensk ekonomi, skriver Skogsindustrierna i en sammanfattande analys.
Barometrarna ger en splittrad bild av svensk skogsindustri med starka signaler från massa- och pappersindustrin – medan läget för trävaruindustrin framstår som mer dämpat.
Den bredaste mätaren på industrikonjunkturen – sammanvägd inköpschefsindex (Markits PMI) för världsekonomin – föll visserligen till 50, den lägsta nivån sedan 2013, men indikerar ingen förestående kollaps.
I Europa föll PMI i de flesta länder men ligger fortfarande över brytpunkten på 50. De kraftigaste fallen noteras för Sverige och Storbritannien, de europeiska länder som stuckit ut som snabbväxare det senaste året.
Svensk PMI föll kraftigt i februari, långt mer än förväntat, från en mycket högre nivå än i likartade länder. Sista veckan i februari publicerade EU-kommissionen och Konjunkturinstitutet konjunkturbarometrar, inte bara för tillverkningsindustrin utan för ekonomierna i sin helhet.
Förutsättningarna för att Sveriges öppna ekonomi på ett påtagligt och ihållande sätt ska kunna avvika från omvärldskonjunkturen är inte särskilt goda.
Räkna sammanfattningsvis med en fortsatt relativt svag världskonjunktur och att gapet mellan svensk och internationell tillväxt gradvis sluts!
Medan KI-barometern för februari signalerade viss avmattning för tillverkningsindustrin som helhet målas en splittrad bild upp för skogsindustrins branscher.
Förtroendeindikatorn för massaindustrin har återhämtat sig och fortsatt sin uppgång. Indikatorn är en bra bit över sitt historiska genomsnitt men tillverkarna förväntar sig en svagare utveckling de kommande månaderna.
Förtroendeindikatorn för pappersindustrin har fortsatt sin kraftiga uppgång – barometern nådde i februari all-time high. Företagen ser också positivt på den närmaste framtiden, både vad det gäller order och produktion. Slutligen är stämningen i trävaruindustrin mer dämpad.
Historiskt har KI-barometern haft ett hyfsat signalvärde för pappersproduktionen även om betydande avvikelser förekommit. Mönstret de senaste månaderna är onekligen underligt, där produktionen bromsat ordentligt samtidigt som barometern rusat. En konvergens mellan barometer och tillväxt är bästa gissningen, frågan är åt vilket håll?
För produktionstillväxten i massaindustrin fungerar barometerns betydligt sämre, korrelationen är i princip noll. Det finns m a o anledning att förhålla sig avvaktande till de senaste månadernas uppgång i barometern.
Slutligen har barometern tidvis varit en hyfsad ledande indikator för tillväxten inom trävaruindustrin men signalvärdet är långt ifrån perfekt. Den senaste tiden framträder motsatt förhållande till det som gällt i pappersindustrin: Medan barometern varit relativt nedtryckt har produktionen accelererat ordentligt. Även här måste vi ställas oss frågan åt vilket håll en eventuell konvergens ska gå?