Spela bollen om kärnkraft 4.0
I slutet av januari levererade Metallbasen Anders Farbe i en debattartikel i Dagens Industri en bredsida mot den röd-gröna regeringens hållning i kärnkraftsfrågan: Lämna kärnkraften i fred, avskaffa effektskatten och avstå från att införa ett nytt tankeförbud mot kärnkraftteknik.
Den svenska forskningen om fjärde generationens kärnkraft måste fortsätta annars tackar forskarna för kaffet och sticker utomlands. Den nya typen av kärnreaktorer står nära en kommersialisering – så långt Anders Farbe.
Clas Hellesen, forskare i tillämpad fysik vid Uppsala universitet, berättade vid ett lunchseminarium arrangerat av Svensk Energi i början av februari att de nya snabbreaktorerna finns att köpa redan idag.
För svenskt vidkommande är snabbreaktorerna inget tekniskt problem, tekniken och kunskapen finns tillgänglig i Sverige. Frågan är politisk. Vill politikerna ha den så kommer genombrottet, konstaterade Clas Hellesen.
Den nya reaktorgenerationen, kärnkraft 4.0, kan ses som sopstationer där uttjänt bränsle från tidigare generationer reaktorer återanvänds. Snabbreaktorernas restavfall blir, som framgår av intervjun med Carl Hellesen här i Process Nordic, i högsta grad hanterbart över tid. Reaktorsäkerheten blir också hög med de passiva säkerhetssystemen.
Professor Linda Bertling Tjernberg, Chalmers, framhåller i Intervjun här i Process Nordic att vi ska vara försiktiga att tro att vindkraft kan ersätta kärnkraft och att vi måste vara öppna för alternativ med ny småskalig kärnkraft med återanvänt bränsle. De är billigare att bygga, vi kan behålla teknikkompetensen och det bli lättare att få fram reservdelar, anser hon.
Ska vi vinna diskussionen om framtida kärnkraft måste förespråkarna nu lyfta fram den nya kärnkraftsteknikens alla fördelar och visa att det inte bara är ”Moore of the same”: stora dyra anläggningar, visserligen säkra, som producerar avfall som måste lagras i kanske hundratusen år.
Snabbreaktorerna adresserar motståndarsidans starkaste argument: hanteringen av det uttjänta högaktiva bränslet och spekulationerna kring möjliga haverier. Till detta kommer diskussionerna om uranbrytning och upparbetning. Snabbreaktorerna och kärnkraft 4.0 vänder på den bilden.
För man på allvar fram snabbreaktorer som återanvänder uttjänt kärnbränsle hamnar bollen i motståndarnas knän: Varför vill ni för dyra pengar gräva ner fungerande kärnbränsle i hundratusen år när det finns en teknik som tar hand om det – och samtidigt ger ren energi i många hundratals år?
Det hastar att få upp bollen medan energikommissionen fortfarande svajar och mumlar för att samla sig till en slags politisk uppgörelse – som knappast gynnar fortsatt utveckling av kärnkraften.
Peter Håkansson
chefredaktör
Tidigare publicerad i Process Nordic/Nordisk Papperstidning nr 2 2016