23948sdkhjf

Lilla Edet spar på vattnet

Det lönar sig att utnyttja vattentillgångarna så väl som möjligt. Det vet man på Lilla Edet, där man i ett dryga 20 miljoner dyrt projekt sparar på vattnet, ett projekt som betalar sig.
På Lilla Edets mjukpappersbruk slutfördes nyligen ett projekt som minskar vattenförbrukningen med en tredjedel, eller med en miljon m3/år.

De är en avsevärd mängd, men det går åt mycket vatten att göra högkvalitativt mjukpapper. Innan investeringen var det 32 m3/ vatten per ton papper. Nu ska mängden ner till drygt 20 m3/ton.

Det görs framförallt genom att vattnet återcirkuleras. Processvattnet filtreras och återanvänds.

Lilla Edet tar sitt vatten ut Göta Älv, och där finns väl så det räcker, kan man tycka. Men vattnet måste värmas till + 40° C innan det kan användas. Uppvärmningskostnaden försvinner och det betalar en del av vad filtreringen kostar. Energiförbrukningen minskar.

På köpet minskar utsläppen av suspenderade partiklar och syreförbrukande ämnen. Vattnet i Göta Älv påverkas mindre. Det betyder också att bruket inte riskerar råka i konflikt med de EU-direktiv som reglerar verksamheten vid massa- och pappersbruken. Eftersom många europeiska bruk ligger vid redan hårt belastade vattendrag är reglerna ganska tuffa, och böterna kan bli kännbara om de inte följs.

Investeringen innebar att bruket stod stilla under vecka 38 medan arbetens utfördes. Samtidigt gjordes även andra underhållsarbeten och besiktningar. Arbeten i ångcentralen gjordes senare.

Lilla Edet tillverkar mjukpapper under varumärkena Edet och Tork. Kapaciteten är 100 000 årston. Råvaran är till 86 procent returfiber och resten ny fiber. Det är i hanteringen av returfibern den stora vattenåtgången uppstår. Cirka 400 personer jobbar på bruket.

Sverker Nyman

Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr1 2016
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063