23948sdkhjf

Swereapilot spinner textilfiber

Swerea IVF spinner textilfiber av cellulosa i en pilotanläggning i Mölndal. Uppdragsgivarna är svenska industriföretag.
Processen är nyutvecklad. Och det behövs innovation på området. Den hittills förhärskande viskosprocessen är tveksam – både när det gäller arbetsmiljö och utsläpp till yttre miljön.

Anledningen är användningen av kolsvavla, som inte är trevlig vare sig för den yttre eller inre miljön. Tillkommer att man gärna vill återanvända så mycket som möjligt av att ingående kemikalier.

Pilotanläggningen bygger på våtspinningteknik, liksom viskosprocessen.

– Men där upphör likheten. Vi använder inte kolsvavla och produktionen sker miljövänligt, säger Tobias Köhnke, som leder forskningen på Swerea IVF.

Men han kan inte berätta mer om hur metoden egentligen fungerar.

Branschforskningsinstituten, Swerea IVF är ett av dem, arbetar på uppdrag av industrin. Därmed är forskningsresultaten uppdragsgivarnas egendom.

– Jag är mycket optimistisk kring vad vi hittills fått fram, säger Tobias Köhnke.

Textilfiber har identifierats som en stor affärsmöjlighet för skogsindustrin i framtiden.

Världens befolkning växer, bomullsodlingen har nått vägs ände både vad beträffar vattenåtgång och kemikalieanvändning, så något nytt måste till för att klä jordens folk. Textilfiber av cellulosa kommer att spela en stor roll.

Både Södra och Domsjö tillverkar och utvecklar massor för textilfibrer. Internationellt finns konkurrenter i Finland och även på andra håll. Men Swereas våtspinningprojekt anses ligga i fronten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078