Men det krävs mer än så…
Välkomna till 2016 och Process Nordic, nu med Nordisk Papperstidning och Biobusiness. Tidningens Nordisk Papperstidning och Biobusiness återfinns i fortsättningen i varje utgåva av Process Nordic.
Skogsindustrin står inför stora utmaningar och har annonserat investeringar på drygt 15 miljarder de kommande åren. Vi kommer att anta utmaningen och följa utvecklingen inom skogsindustrin så insiktsfullt som möjligt från ett journalistiskt förhållningssätt. Välkomna.
2016 är ett nytt år efter ett 2015 som förändrat Sverige. Sverige tog förra året emot kring 160000 flyktingar och tillsammans med dem som kom under 2014 är siffran närmare 250000 nya människor i Sverige.
Det partipolitiska systemet har sina agendor, sina olika uppfattningar om vad som borde och kan göras. Fine. Så är det i en demokrati. Samtidigt ligger korten på bordet. Klarar vi inte den ekonomiska politiken för att få människor i arbete, bostadspolitiken för att ge människor anständiga bostäder där jobben finns och att vässa Sveriges konkurrenskraft som ett extremt exportberoende land ligger vi riktigt illa till. Sverige står inför flera ödesval. Ska vi i fortsättningen vara ett välfärdsland måste vi göra rätt.
Nyligen skrev ekonomerna Nima Sanandaji och Li Jansson en debattartikel där de lyfte att kanske en halv miljon enklare arbeten kommer att försvinna i Sverige fram till 2025. Många av arbetena kommer att tas över av industrirobotar och smarta datorsystem. Uppsidan, och utmaningen, är att svensk industri kommer att efterfråga uppemot 750 000 människor inom mer kvalificerade yrken.
Detta är en annan bild än den där debatten handlar om att stampa fram enkla låglönejobb. Denna utveckling, vi skriver om det i Process Nordic, är också uppenbar och sker samtidigt med den stora invandringen där många av de nytillkomna saknar de efterfrågade kompetenserna.
Debattörerna skriver att om inget görs riskerar Sverige ett massivt utanförskap. Ja, konsekvenserna blir en enorm uppförsbacke, för kommande generationer. Den ingrediens som saknas i framtidens arbetsmarknad är kunskap. Sverige, menar debattörerna, måste kraftigt bygga ut vuxenutbildningarna för att få in alla de som finns i utanförskapet och arbetslösheten och de många nytillkomna.
Nyckeln till integrationen är utbildning. Siffror visar att de invandrare som har jämförbar utbildning med de infödda svenskar som finns på arbetsmarknaden klarar sig nästan lika bra på arbetsmarknaden.
Redan i dag, skriver de, finns välfungerande system med vuxenutbildning i både gymnasial och eftergymnasial nivå. Fyra av fem som läser de vuxenutbildningar som erbjuds inom Yrkeshögskolan går vidare till fortsatta studier eller arbete.
Finansminister Magdalena Andersson för fram att regeringen gör stora satsningar på bland annat komvux, yrkesvux och yrkeshögskolan med över 50000 nya utbildningsmöjligheter under 2016. Till detta kommer omkring 25 snabbspår för nyanlända inom yrken där det råder brist på arbetskraft.
Gott så. Men det krävs än mer, mycket mer.
PETER HÅKANSSON
Chefredaktör Process Nordic
Artikels tidigare införd i Process Nordic nr 1 2016