Nya utbildningsformer allt vanligare
I takt med den tekniska utvecklingen förändras utbildningarna: Webutbildningar, simulatorer och annan ny teknik är numera vanliga. Samtidigt ska gammal hederlig pedagogik inte underskattas – inte minst om det kan utföras av yrkeskunnigt folk och med hög interaktivitet.
Företaget The Packaging Greenhouse, specialiserat på interaktiva utbildningskoncept mot pappers- och massindustrin, har sedan flera år tillbaka varit delaktigt i ett EU-projekt som tagit fram ett webmaterial för den första av dessa båda delar – Greenbox.
Det finns numera bruk som också väljer att enbart köra denna del – hellre än att inte utbilda alls då pengarna tryter. Än bättre är att kombinera enligt ”Blended Learning”. Då vinner man dessutom det viktiga repetitiva momentet för att få det att sätta sig.
Mondi Pappersbruk, som tillverkar säckpapper på fabriken i Väja, hade ett längre produktionsstopp under april-maj förra året – stoppet utnyttjades för en omfattande utbildningssatsning av personalen.
Att få till utbildning för skiftgående personal är inte alldeles enkelt. Vill man samla alla för en gemensam utbildning så krävs det mer eller mindre att fabriken står stilla. Sagt och gjort,
Det handlade om allt ifrån malning, mäldkemi, formning, pressning, torkning till rullning och färdigt papper. Även avsnitt om produktionsekonomi som provning av papper och kundernas krav på den färdiga produkten innefattades, allt för att ge ett helhetsperspektiv.
Ett område som prioriteras högt inom Mondi koncernen är hälsa och säkerhet och givetvis ägnades tid för att även öka förståelsen om vikten av att arbeta säkert.
Pappersbrukschefen, Lars Berglund, hade högt ställda förväntningar på utbildningen:
– Då vi har personal med både kort och lång erfarenhet från olika skiftlag och pappersmaskiner så är det här ett utmärkt sätt att få en ökad samsyn. Erfarenheten från tidigare utbildningstillfällen är att personalens intresse och motivation för att jobba med processförbättringar ökar.
Gadar Hussein, nyanställd utvecklingsingenjör, deltog:
– Jag är ännu i en fas när jag lär mig mycket om processen och vad som sker i de olika delarna av bruket. Att få den här översikten och delta i de olika diskussionerna med produktionspersonalen har varit värdefullt för mig.
Två av föreläsarna var Micael Axelfeldt och Anders Ferman från Andritz:
– Det är alltid nyttigt för oss som leverantörer att träffa våra användare av utrustningen. Att få chansen att diskutera teori och praktik med alla samlade på ett ställe är unikt.
Lars-Göran Berglund, affärsutvecklingschef, visade på kundernas användning av säckarna och vilka krafter de utsätts för av slutanvändarna:
– Det är otroligt viktigt att uppfylla kundernas förväntningar på våra produkter. Att få träffa alla operatörer och föra ett resonemang kring det ger mig nya insikter om produktionspersonalens utmaningar.
Peter Hellström och Thomas Sahlen från pappersbruket tycker det är nyttigt att få gå igenom alla avsnitt av processen. Båda har lång erfarenhet av papperstillverkning, men ser att det finns många områden som går att utveckla.
Ett framtida önskemål från Thomas är att ännu mer gå ned på djupet i deras egen process och jobba problembaserat:
– Att gå från teori till mer praktisk tillämpning, gärna tillsammans med personal från massabruket, tillägger Peter.