23948sdkhjf

Aktuellt från forskningen på Scanpack 2015

Innventia höll ett seminarium på på Scanpacks stora scen om matsvinn och ett flertal korta föredrag inom aktuella områden. Här följer en resumé.
Kristina Wickholm från Innventia höll tillsammans med Daniel Badman från BillerudKorsnäs och Helén Williams från Karlstads universitet ett föredrag om förpackningen som hjälte i kampen mot minskat matsvinn. Med statistik som visar förpackningens klimatpåverkan i jämförelse med produktens menade talarna att vi nu är i ett skifte där vi går från att tala om vad förpackningen är, till vad den kan göra. I projektet Förpackningssystem för minskat matsvinn, ska nya svinnreducerande koncept för tre produkter utvecklas i samarbete med livsmedelsproducenter.

Material som kombinerar helt olika egenskaper har varit i fokus när Innventias forskare tillsammans med designers utvecklat en serie demonstratorer. Kombinationerna kan ibland tyckas helt omöjliga. Exempel är material som både kan vara transparenta, vilket visar hur mycket som finns kvar i förpackningen, och opaka vilket gör det lättare att läsa tryckt information. Andra är förpackningar som både kan vara små och stora. Den inbyggda interaktiviteten innebär effektivare transporter samtidigt som den förhöjer användarupplevelsen. En förpackning som både har styva och följsamma partier kan anpassas till produktens form och mängd. Samtliga koncept utgår från en komposit baserad på cellulosa och bioplast och är möjliga att skala upp.

– Massproduktion av ett multimaterial som sedan kan funktionaliseras med konverteringsmetoder är en möjlighet som kan överbrygga gapet mellan krav på stora volymer och krav på skräddarsydda lösningar, säger Hjalmar Granberg, Innventia.

Barriärmaterial hindrar att innehållet i en förpackning läcker ut till omgivningen, likaså att omgivningen inte läcker in till produkten. För närvarande tillverkas materialen oftast från fossil råvara men de ”traditionella” plasterna – PE (polyeten), PP (polypropen), PVC, PA (polyamid), PU (polyuretan) och PET – kan tillverkas från förnybara råvaror. Dessa kommer till stor del från sidoströmmar inom massa- och livsmedelsindustrin.

– Vid Innventia pågår FoU inom material baserade på nanocellulosa, hemicellulosa, kitosan (finns t.ex. i räkskal), gluten och material från oljeväxter, säger Mikael Gällstedt.

I samma presentation beskrev Peter Rättö hur man med hjälp av ”vanlig” tryckteknik kan skapa funktioner på delar av en kartong.

– Tänk att kunna trycka en barriär lokalt i botten av en påse. Eller att få ett transparent fönster på framsidan av din förpackning som visar din produkt utan att du behöver sätta dit en plastfilm.

I samband med Scanpack lanserade Innventia tjänsten Packaging Audit som är en genomlysning av olika delar i Mikael Gällstedt presenterade läget inom biobaserade barriärer. ett företags förpackningsvärde- kedja i syfte att ta fram förpackningar och processer som stödjer affärerna.

I både föredrag och monter rapporterade Cathrine Löfgren om regeringens planer att införa ett avgifts- och sanktionssystem förde gällande lagkraven på förpackningars konstruktion. För att stödja företagen inför nu Näringslivsgruppen Miljöpack ett egen kontrollsystem.

Av Marianne Lockner

(Källa: Packmarknaden)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063