Vetenskapligt genombrott inom cellulosakemi
Två forskarlag vid Umeå universitet har upptäckt att enzymer kan utföra sitt katalytiska arbete i en reversibel så kallad jonisk vätska. Resultaten presenteras i tidskriften ChemSusChem.
Det säger Magnus Wolf-Watz, universitetslektor vid kemiska institutionen med anledning av att forskarlag vid Umeå universitet har upptäckt att enzymer kan utföra sitt katalytiska arbete i en reversibel så kallad jonisk vätska. Resultaten som presenteras i tidskriften ChemSusChem banar väg för enzymatisk förädling av till exempel cellulosa till värdefulla molekyler och industriella produkter.
Joniska vätskor är salter som är flytande vid rumstemperatur – jämfört med vanligt koksalt som smälter vid 800 grader Celsius. Denna egenskap gör att joniska vätskor har unika egenskaper som gör dem till viktiga lösningsmedel för grön och hållbar kemi.
I en tidigare studie har kemiprofessor Jyri-Pekka Mikkolas forskargrupp upptäckt att hemicellulosa, cellulosa och lignin kan separeras och lösas upp selektivt med en ny typ av så kallad reversibel jonisk vätska.
Nu har ett team bestående av Magnus Wolf-Watz och Jyri-Pekka Mikkolas forskarlag upptäckt att enzymer kan arbeta i just denna joniska vätska. Det är långt ifrån självklart eftersom enzymer har utvecklats för att fungera i vattenlösningar.
Forskarteamet representeras av forskare från både biokemi och teknisk kemi. Jyri-Pekka Mikkolas forskargrupp är en del av Bio4Energys forskningsmiljö som ämnar lyfta bioraffinaderiforskningen i Sverige till nya höjder. Jyri-Pekka Mikkolas forskargrupp tillhör även nätverket Wallenberg Wood Science Center.