23948sdkhjf

Karl Fallgren håller huvudet kallt

En intelligent papperskasse för livsmedel med inbyggd kyl och frysfunktion kan bli en möjlighet för svensk pappersindustri. Papperskassen kommer sannolikt att finnas i svenska livsmedelsbutiker nästa år.
Vi har naturligtvis en global vision med tillväxttal men börjar i Sverige, säger Karl Fallgren, vd på Ifoodbag som tagit fram bärkassen med inbyggd kyl- och fryseffekt. Karl Fallgren understryker att han inte tänker säga så mycket mer eftersom en patentansökan ligger i pipeline och copycats lurar runt hörnet. Han lovar dock att vi ska få sitta på första parkett, framför BBC, när den internationella presskonferensen äger rum.

Karl Fallgren har en bakgrund som livsmedelshandlare och öppnade sin första Seven Eleven-butik på Kungsgatan i Stockholm som 21-åring. Den hade 2 500 betalande kunder om dygnet på en yta av 30 kvadratmeter och var Sveriges lönsammaste.

Han är idag 38 år och har fortfarande mycket energi, eller vad sägs om två civilingenjörsexamen, en i maskinteknik och en i industriell ekonomi på KTH, samt en civilekonomexamen på Stockholms Universitet.

- Parallellt med studierna grundade jag bolaget Ifoodbag och hade en idé om att lansera ett Linas-matkasse-koncept, men Lina kom före. Då började jag grubbla på hur logistikkostnaderna kunde minskas i livsmedelsbranschen och i den vevan testade jag kylkassen. Den blev till av en slump.

Det låter som en efterkonstruktion, men Karl säger att idén med kassen föddes då han ”glömde den”, fylld med dyra matvaror från saluhallen, på balkongen en varm sommardag. ”Misstaget” upptäcktes drygt 12 timmar senare. Till Karls glädje var innehållet i påsen fortfarande djupfryst.

- Folk trodde mig inte. De tyckte det lät för bra för att vara sant. Men starka krafter från Svenskt Näringsliv uppmanade mig att gå vidare och testa papperskassen ordentligt och förra året inleddes tester som avlutades i våras. Resultatet bevisar att kassen klarar att hålla varor, till exempel livsmedel, nedfrysta och kylda i mer än 24 timmar.

Testerna genomfördes av oberoende experter hos Innventia och utfördes både i ackrediterat laboratorium och i verklig miljö hos ett antal väletablerade aktörer inom onlinebaserad dagligvaruhandel.

Papperskassen kan bidra till mindre matsvinn och därmed minskade kostnader, samtidigt som behovet av konserveringsmedel och tillsatser i livsmedel kan minskas. Men på grund av en patentansökan av produkten råder tystnad kring funktion och utseende. Även den svenska skogsindustrins läppar är förseglade om hur den ska tillverkas i stor skala. Men skogsindustrin kommer att behöva ställa om sina pappersmaskiner för tillverkningen av Ifoodbag och Nordisk Papperstidning & Biobusiness erfar att en ny typ av maskiner kommer att lanseras bland annat för den här produkten. Enligt Karl Fallgren kan den bli nästa stora förpackningsinnovation. Planen är att nischa papperskassen mot konsumentmarknaden. Produkten kommer att erbjudas till e-handelsbranschen där den kan underlätta längre transporter av livsmedel.

Livsmedelssvinnet är ett annat stort problem och Karl Fallgren berättar att företaget arbetar med stöd av Sida för att distribuera mat i tropiskt klimat. Bärkassar kommer då att doneras och distribueras med livsmedel i en kampanj.

- Konstruktionen är hemlig men kassen består till minst 80 procent av svensk cellulosa. Den tål vatten och klarar minst 20 kilos innehåll, samtidigt som kylkedjan är intakt. Vi har skrivit kontrakt för flera miljoner i kundorder, avslutar han.

Faktaruta: Så funkar det

Ett kompositmaterial utgör barriär i papperskassen och håller kylan, en förslutning gör att kylan inte sipprar ut. Det hemliga kylsystemet med komponenter skapar själva kyl – och frysfunktionen som fungerar så länge som upp till ett dygn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062