Ny metod för framställning av bioplast
Eten är en ändlig resurs som främst framställs ur råolja och naturgas och som ger upphov till stora koldioxidutsläpp. Nu Forskare vid det amerikanska energidepartementets laboratorium för förnybara energikällor, NREL, funnit en miljövänligare metod att framställa eten på.
Forskarna har lyckats ändra ämnesomsättningen i cyanobakterier som finns i blågröna alger med genmodifiering så att de möjliggör produktion av gasen eten. Till ett ton eten förbrukar cyanobakterierna tre ton koldioxid. Det gör att processen fungerar som en så kallad kolsänka. Vid traditionell oljebaserad produktion blir resultatet tvärtom upp till tre gånger mer koldioxid än eten, skriver branschportalen Plastnet.
Jianping Yu, som leder det forskarlag som arbetar med metoden säger till tidskriften Scientfic American att det inte är första gången som det görs försök att få fram eten från cyanobakterier, men att de japanska forskarna som tog sig an processen för tio år inte lyckades få till en stabil produktion.
Den stora skillnaden då från nu är att Jianping Yu och hans team modifierat cyanobakteriernas generna vilka styr metabolismen. Sedan hans team inledde försöken har produktionen ökat tusenfalt. Och Yu menar att potentialen är långt ifrån uttömd. Han tror att algerna till slut kan komma att omvandla 90 procent av den insatta koldioxiden till eten.