23948sdkhjf

De försöker lösa livsmedelsproblematiken

Den 23 juni sammanstrålar forskningen, livsmedelsindustrin, skogsnäringen och de ”nya” matproducenterna på Entreprenörsveckan i Båstad för att diskutera hur vi ska få maten att räcka i framtiden.
Nu är det drygt två veckor kvar till heldagsseminariet i Båstad, Från Trä till mat- framtidens Skafferi. En av talarna i Båstad är Björn Alriksson på SP. Björns presentation kommer att handla om den forskning SP gjort kring ”Single cell protein” från skogsindustriella restströmmar.

- Jag kommer att inleda med en bakgrundsbeskrivning kring problematiken med en växande befolkning och ökad efterfrågan på mat. Överfisket av våra världshav gör att mycket av den framtida fiskproduktionen måste ske via odling vilket kräver mycket foder, säger Björn Alriksson.

- Fiskmjöl utgör den primära proteinkällan i fiskfoder men utbudet av denna råvaran är begränsad på grund av problematiken med överfisket samt att den stigit i pris.

Henrik Nyberg, Business Development på Findus kommer att knyta an till skogsråvaran som proteinkälla.

- Sverige behöver skapa fler arbetstillfällen och samtidigt minska vårt importberoende när det gäller livsmedel. Kan lösningen vara en ny industri som bygger på kretsloppsbaserad produktion av fisk och grönsaker?

- Minskad miljöpåverkan ger dessutom oftast ökad konkurrenskraft. Lokalt producerade livsmedel har dessutom oftast ett högre försäljningspris. Varför då inte försöka realisera detta, säger han.



Här är hela programmet:


http://www.entreprenorsveckanbastad.se/23-juni/tra-till-mat/


Från trä till mat - framtidens skafferi, arrangeras av SP och Nordisk Papperstidning & Biobusiness.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062