Nanokristallin cellulosa får center i Ö-vik
MoRe Research gör, tillsammans med Holmen och SP en satsning på nanokristallin cellulosa och reser en pilotanläggning i Örnsköldsvik.
Den placeras i den bioraffinaderimiljö med pilot- och demoanläggningar som byggts upp i Örnsköldsvik. MoRe Research är en huvudaktör i satsningen med analysresurser samt kunskaper och erfarenheter av pilotkörningar som fordras.
– Svårigheten har varit att ta fram tillräckliga kvantiteter nanokristallin cellulosa för konverteringskedjan men vi kommer att ha utrustning designad för 100 kilos framställning per dygn vilket ger ett halvt ton nanokristallin cellulosa på en veckas körning. De resurserna finns inte på företagens eller universitetens laboratorier, säger MoRe Researchs vd Stefan Svensson till Nordisk Papperstidning & Biobusiness.
Nanokristallin cellulosa kan framställas på olika sätt. I den nya anläggningen blir det fråga om en kemisk process som är mer energisnål än en mekanisk.
Materialets styrka och låga vikt gör det till en högintressant komponent i exempelvis byggnadsmaterial för bärande konstruktioner, men nanokristallin cellulosa har egenskaper som också är användbara i exempelvis biokompositer, tryckt elektronik och färgtillsatser.
Holmen är en annan nyckelaktör bakom satsningen. Holmen är också delägare i det israeliska företaget Melodea, vars teknologi för produktion av nanocellulosa kommer att användas.
– Vi är stolta att kunna bidra till implementeringen av Melodeas teknologi för produktion av nanocellulosa tillsammans med nyckelspelare i svensk skogsindustri, säger Yoram Shkedi, vd för Melodea. Det är ett stort steg för kommersialisering av nanocellulosa för olika applikationer.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut kommer också att ha en central funktion för utvecklingen av nya applikationer för nanokristallin cellulosa mot en bred kundkrets. Koncernchef Maria Khorsand ser satsningen på nanokristallin cellulosa som viktig för att realisera hållbara materiallösningar och växla upp institutets satsning på bioekonomiområdet.
– Vi bidrar till att göra pilotanläggningen till en miljö som är öppen för alla. SP är verksamt inom många branscher och kommer också att kunna bana väg för kommersiellt intressanta applikationer utanför skogsindustrins traditionella gränser, säger hon i ett pressmeddelande.
Anläggningen stöttas finansiellt via Länsstyrelsen Västernorrland, Holmen, Kempestiftelserna, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, och Önnesjöstiftelsen och beräknas vara på plats under första halvåret nästa år.