23948sdkhjf

FN:s klimatmöte- framgång eller fiasko

Nationalekonom Professor Marian Radetzki anger tre skäl till att klimatmötet i Paris i december blir en katastrof. Men Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson tror att mötet blir den första klimatpolitiska framgången hittills.
Den svenska regeringen säger att den kommer att verka för att ländernas bindande utsläppsmål ska kunna höjas successivt, utöver det globala klimatavtal man hoppas att världen ska enas kring i Paris i december och som ska gälla från år 2020.

Men klimatfrågan har generellt blivit svalare bland politiker. Opinionsmätningar bland väljare i flera länder visar en kraftig nedprioritering av klimatfrågan. Det hävdar professor Marian Radetzki.



Till second-opinion.se radar Marian Radetzki upp tre skäl till att det blir ett misslyckande i Paris. Det faktum att naturkatastrofen inte inträffat, som olyckskorparna sagt, är ett. Efter femton år utan stigande temperatur är det allt färre som tror att katastrofen är nära.

Det andra är att trovärdigheten för FN:s klimatpanel har fått sig en törn på grund av grova, vetenskapliga felaktigheter. Som att världens medeltemperatur stigit till sin högsta nivå på tusen år och att antalet orkaner ökat sedan mitten av 1990-talet.

Det tredje skälet till politikernas bristande handlingskraft på miljöområdet är klimatpolitikens enorma kostnader. Att halvera de globala utsläppen till år 2050 bedöms kosta 2 procent av världens globala BNP varje år. Den globala klimatnotan hamnar då på 2 100 miljarder dollar år 2020. För svensk del motsvarande 140 miljarder kronor. Det jämför Radetzki med kostnaden på 60 miljarder kronor för svensk sjukvård, enligt fjolårets stadsbudget.

Den fattiga delen av världen kräver att den rika ska stå för kostnaderna för att den fattiga världen ska minska sina utsläpp. De kräver att klimatutsläppen ska beräknas efter konsumtion, inte produktion. De anser att miljöproblematiken är en konsekvens av västs konsumtion. Att Kina och Indien därmed är med på en utsläppsminskning utan löfte från väst att få den betald, är osannolikt.

Kommer Barack Obama att lyckas förmå sina politiska motståndare att acceptera ett jättelikt pengaflöde till kineserna”, undrar en tvivlande Marian Radetzki och tror att mötet slutar i allmän osämja.

Men Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger till Nordisk Papperstidning & Biobusiness att han ger Parismötet högre odds att lyckas. Även om det säkert blir ett otillräckligt dokument.

- Ser man på de löften på utsläppsminskningar så leder det nog till 3-4 graders temperaturökning, säger Svante Axelsson.

- Samtidigt tror jag att mötet kommer att ses som en klimatpolitisk framgång där Kina och USA skriver under för första gången någonsin.

- Men utsläppsminskningarna globalt går nog fortare än vad dokumentet utlovar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062