Sverige tar inte för sig av växande marknader
- Vi har varit dåliga på att ta för oss av de växande marknaderna vilket är vårt strukturella problem. Det sade Industriarbetsgivarnas chefsekonom Mats Kinnwall som presenterade Skogsindustriernas och Industriarbetsgivarnas konjunkturrapport på torsdagen.
Samtidigt hade Sverige kunnat gå ännu bättre.
- Vi har varit dåliga på att ta för oss av de växande marknaderna vilket är vårt strukturella problem. Visst, exportandelen till Kina gick upp på grund av krisen i Europa men jämfört med USA och Tyskland har vi haft svagare utveckling då det gäller att penetrera växande marknader.
- Det är något som inte bara har med valutakurser att göra utan beror på någonting annat, sade Mats Kinnwall.
Svensk träindustri går däremot mycket bra tack vare scenariot på hemmaplan med starkt husbyggande.
- Sveriges urbaniseringstakt har de senaste tio åren varit starkast i Europa. Det skapar tryck på kommuner att bygga bostäder, och räntor kring noll är en bra faktor för ett ökat byggande. Baksidan är att landsbygden töms.
Tungt för Riksbanken
Men Riksbankens arbete att försöka få upp inflationen från noll- till ett par procent hjälps inte upp av vare sig råvarupriser eller global konjunktur.
För att Riksbanken ska lyckas behövs högre löneökningar än vad den lönenormerande och internationellt hårt konkurrensutsatta industrin klarar av, fortsätter Mats Kinnwall och understryker att det därmed kommer att bli en allt tydligare konflikt mellan inflationsmålspolitiken och nuvarande lönebildningsmodell.
- Vi tål inte 3,5 procents löneökningar i den här delen av ekonomin, vilket antagligen är vad som skulle krävas för att Riksbankens inflationsmål ska uppfyllas.
Orsaken till den extremt låga inflationen beror till stor del på ett globalt utbudsöverskott efter finanskrisen på råvarusidan. Det kommer inte att bli bättre de närmaste åren och kan heller inte påverkas av Riksbanken.
Då återstår att få fart på den inhemska ekonomin och få löner och priser här hemma att stiga. Men med en fortsatt hög arbetslöshet ser inte Mats Kinnwall några förutsättningar för några kraftiga lönehöjningar som skulle kunna hjälpa Riksbanken.
Mikael Hedlund