23948sdkhjf

Nya rön gör efterrening onödig

Genom att reducera utsläpp till luft under förbränningsprocessen i stället för efter, kan kemiska reaktioner med mycket små partiklar av aska och metaller hindras att komma ut i luften. Det visar nya rön.
Normalt installeras rökgasreningstekniker efter förbränningen, men en ny avhandling visar att det är möjligt att reducera utsläppen redan under förbränningsprocessen. De nya rönen kan innebära att efterreningsteknologi inte behövs.

– Mina experiment visar att partikelutsläppen kan minska med upp till 90 procent. Denna reduktion är även viktig ur ett tekniskt perspektiv eftersom det förbättrar förbränningsanläggningens driftstillgänglighet och effektivitet, säger Jonathan Fagerström vid Umeå Universitet som utfört studien inom Bio4Energy.

I praktiken genomförs denna så kallade fuel engineering genom att smart bränsledesign, sameldning kombineras med noggrann processkontroll genom att förbränningsförhållanden styrs.

Tidigare forskning har identifierat principerna för partikelbildning och för de flesta biobränslen sker det genom att olika kaliumföreningar förångas vid de höga temperaturer som råder vid förbränning och att de senare övergår till fast fas som små partiklar då rökgasen kyls. Det kritiska ögonblicket är att förhindra förångningen av kaliumföreningarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078