Så kan skogen lösa livsmedelsproblematiken
Världens befolkning ökar. Snart är vi nio miljarder människor på jorden. Framförallt ökar den globala medelklassen så snabbt att livsmedel måste produceras mer resurseffektivt. Skog kan vara ett sätt att föda en växande befolkning.
Fler människor och större medelklass på jorden ställer krav på att mat produceras mer resurseffektivt i framtiden. Experter menar att vi snart når en konsumtionsnivå av fisk och skaldjur som är 300 procent högre än dagens konsumtion. Fisk fångas redan i mycket hårt ansträngda marina områden och ytterligare ökat fisketryck skulle tömma världshaven snabbt. De ojämna resurserna breder ut sig med vattenkonflikter som följd.
Men livsmedelsproblematiken kan kanske delvis lösas med skogens hjälp. Att producera livsmedel från biomassa eller biprodukter från skog kan vara ett resurseffektivt sätt att föda en växande befolkning. Exempelvis kan tropiska skaldjur odlas på land på våra breddgrader. Spillvärme från industrier eller kommunala verksamheter kan utnyttjas för att värma upp odlingar samtidigt som fiskfoder (som ju består av fisk) kan bytas mot SCP, Single Cell Protein från skog.
Men för att klara detta behövs en bioekonomi som vidareförädlar skogens restströmmar och i kommande nummer av Nordisk Papperstidning&Biobusiness beskriver en rad näringslivsföreträdare vad som krävs för att lyckas med bioekonomi. Ett långsiktigt handslag, kanske 20 år, mellan svenska staten och industrin är en förutsättning.
Den 23 juni sammanför vi forskare, skogsnäring, politiker och myndigheter med de nya matproducenterna under en heldag på Entreprenörsveckan i Båstad. För arrangemanget svarar SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Mentor Communications olika tidningar med Nordisk Papperstidning&Biobusiness i spetsen.
– Varmt välkomna till Båstad 23/6 och ta del av nya lösningar på livsmedelsproblemet!