Förbättrad tryckbarhet minskar onödigt materialspill
Sofia Thorman, forskare från Vipp industriskola vid Karlstad universitet, har vid sina licentiatstudier vid Innventia tagit fram en ny metod för att kontrollera hur jämt kartong absorberar vätska, till exempel tryckfärg och bestrykningar.
Bra tryckkvalitet är viktigt för att skapa enhetliga och konkurrenskraftiga förpackningar. Det kan uppnås utan onödigt spill om kartongmaterialen har likartade egenskaper och beter sig som förväntat i tryckpressen.
För att säkerställa att kartongmaterialet kommer att fungera bra vid tryckning, kontrolleras dess egenskaper vid tillverkningen. Den produktionskontrollen skulle kunna bli ännu bättre om man utöver att se till att ytan är tillräckligt slät, även följer upp hur kartongen kommer att absorbera tryckfärg. Det indikerar hur snabbt materialet kan tryckas och hur bra information, bilder och text, kan återges.
– De studier vi gjort hittills gjort ser lovande ut. Jag ser fram emot att få genomföra försöken i större skala för att bekräfta att de kan tillföra värdefull information vid kartongtillverkning på våra svenska bruk, säger Sofia Thorman.
Med hjälp av metoden har Sofia Thorman studerat bestruket kartongmaterial som används till vätskeförpackningar, exempelvis mjölk- och juicepaket. Resultaten pekar på att en ojämn absorption av tryckfärg kan leda till att bilder och text upplevs flammiga med en ojämn struktur. Det skulle kunna förklara varför det ibland uppstår tryckproblem trots att kartongytan är slät.
Arbetet har utförts vid Innventia, inom ramen för den industriella forskarskolan Vipp (Values Created in Fiber Based Processes and Products) vid Karlstads universitet med stöd från KK-stiftelsen.
Sofia Thormans avhandling heter ”Absorption non-uniformity characterisation and its impact on flexographic ink distribution of coated packaging boards”.