Skärpta regler för elnäten
Regeringen offentliggjorde idag nya, skärpta regler för elnät i Sverige. Miljardbelopp att tjäna för konsumenterna.
– Hittills har elnätsföretagen kunnat ta betalt för elnät som är avskrivna flera gånger om. Nu skärper vi reglerna så att elnätsföretagen får betalt för de investeringar man gjort, säger energiminister Anna-Karin Hatt till SVT.
Avgifterna ska börja gälla från år 2016 och det handlar om mycket stora belopp för den period på fyra år som elnätsbolagen nu ska ansöka om hos Energimarknadsinspektionen. Enligt myndighetens egna beräkningar rör det sig om 20-30 miljarder kronor under hela perioden.
Det är ett steg i rätt riktning, skriver SKGS i ett pressmeddelande.
Men det behöver följas av fler steg för att skydda svensk industri mot orimligt höga kostnader för nätöverföringen, anser SKGS.
Det har länge stått klart att bristerna i den nuvarande regleringen av nätkostnader är så pass allvarliga att regelverket måste revideras. Den presenterade förändringen är bra men tyvärr inte tillräcklig, menar basindustrins energisamarbete, SKGS.
SKGS anser att det fortfarande mer att göra: ”En regleringsmodell som endast ska baseras på verkligt gjorda investeringar och kostnader ska inte räknas upp med nuanskaffningsvärde. På samma sätt är det principiellt fel att nätbolagen ska vara garanterade att få kostnadstäckning för utrustning som redan är avskriven.”
För basindustrin handlar det i grund och botten om konkurrenskraft på de globala marknader den är verksam på vilket är förutsättningen för långsiktig tillväxt och utveckling.
– Det är viktigt för Sveriges exportintäkter och för jobben att fler åtgärder vidtas för att begränsa industrins kostnader, säger Jan Johansson, ordförande i SKGS i en kommentar.
Den svenska elnätsregleringen har präglats av instabilitet och ändrats ett flertal gånger sedan elmarknadens avreglering år 1996. Den nya elnätsregleringen fokuserar på elnätets ålder i stället för dess funktion och riskerar att leda till ett samhällsekonomiskt slöseri på sikt.
– Då måste elnätsföretag, som har fungerande elnät, riva och bygga nytt, annars är värdet på berörda elnät då noll. Många elnät kan fortsätta fungera – med bra leveranser till kunderna – i ytterligare kanske 10 till 20 år, enligt Kjell Jansson.