23948sdkhjf

Kritik mot Sekab i Uppdrag granskning

SVT:s Uppdrag Granskning tog på onsdagen upp att Örnsköldsviks kommun mellan åren 2007 och 2009 satsade mycket av kommunens pengar i etanoltillverkning utomlands, men att pengarna försvann efter att ha investerats i olika bolag.
För nästan tio år sedan gick de kommunala bolagen Övik energi, Umeå energi och Skellefteå kraft in som ägare i Sekab, tillsammans med det privata bolaget Eco Development. Hundratals miljoner av kommunens pengar investerades i Östeuropa och bolag startades i Afrika.

År 2009 blev projekten ohållbara för kommunerna, bland annat på grund av den dåliga ekonomin. Kommunerna satte då igång en försäljningsprocess av de afrikanska bolagen. För att hitta en köpare anlitades ägaren av Eco Developent, Per Carstedt.

Men Carstedt fann ingen köpare. Istället köpte han själv de två bolagen i Afrika för bara några hundralappar, trots att de tidigare hade värderats till 200 miljoner kronor.

– Jag förstår att Per Carstedts olika roller i sammanhanget kan väcka frågor. Ansvaret för försäljningen låg dock helt på Sekab:s dåvarande ledning och styrelse. Det säger Sekab:s nuvarande vd, Anders Fredriksson i ett pressmeddelande.

Per Carstedt deltog inte i besluten vilket är dokumenterat i styrelseprotokollen, tillägger han, men konstaterar med facit i hand, att bolaget borde ha avstått från satsningarna i Tanzania och Mocambique.

Men med den efterfrågan som fanns på etanol i början av 2000-talet var Sekab:s satsningar fullt rimliga ur ett företagsstrategiskt perspektiv. Däremot borde Sekab inte ha startat projekten utan att först ha säkrat en starkare privat finansiering. När detta saknades borde bolaget ha avstått från satsningarna.

Bakgrunden till Sekab:s investeringar i Afrika var att efterfrågan på etanol snabbt ökade i början av 2000-talet. Samtidigt riskerade brist på råvara att bli ett stort hinder för utvecklingen. Som Sveriges enda importör av etanol startade därför Sekab projekt i Tanzania och Moçambique i syfte att producera etanol från sockerrör.

När priset på E85 rasade hösten 2008 beslutade Sekab:s dåvarande styrelse att snabbt avveckla eller sälja bolagen i södra Afrika. Att behålla och avveckla bolagen skulle ha medfört stora kostnader för Sekab. I finanskrisens spår visade det sig också vara mycket svårt att hitta köpare till bolagen.

– Sekab tog över 50 kontakter med möjliga köpare under 2008, men efter finanskrisen var ingen längre intresserad. Jag förstår att det verkar märkligt att ett uppskattat värde kan försvinna så snabbt, men under finanskrisen hände det med många fler projekt än Sekabs. Ett bolag är aldrig värt mer än en köpare vill betala, säger Anders Fredriksson.

SVT Play:

http://www.svtplay.se/video/2259371/uppdrag-granskning/avsnitt-1

Läs gärna också:

http://tinyurl.com/l9begv4

http://tinyurl.com/k8ybgrn
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063