23948sdkhjf

Skogsindustrin kan slå mynt av Internet of Things

Genom att utnyttja Internet of Things fullt ut kan skogsindustrin spara mycket pengar och resurser på sin kemikaliehantering. Säkerhetsvinsten med att ersätta manuell hantering, som exempelvis tankövervakning, är stor.
Om Internet of Things utnyttjas fullt ut kan upp till 40 procent sparas i distributionskostnader på kemikalie- och oljeleveranser till massaindustrin. Den bedömningen gör företaget Topfuel. Företaget är specialist på trådlös informationsöverföring och har utvecklat ett system för tankövervakning med tankmätare som automatiskt sänder nivåinformation till virtuella platser, så kallade molnservrar.

Hos flera av företagets kunder sitter numera ”intelligenta mätenheter" som beräknar kemikalie- och oljebehov utifrån nivåförändringar i tankarna. Mätenheterna levererar kontinuerligt data till molnservrar där datan bearbetas.

- I molnservrarna kopplas order och trafikplanering ihop till arbetsorder som går vidare till distributionsterminaler för flera hundra tankbilar i Sverige, berättar Jens Johansson, projektledare vid Top Fuel.

- Tankbilstransporterna följs av de företag som är involverade. Mängden kemikalier registreras hos leverantörerna så att exakt mängd finns på respektive plats. Det blir aldrig produktbrist hos kunderna eftersom systemet övervakar hur mycket som finns i lager och hur mycket som är på väg. Hos ett massabruk blir säkerhetsvinsten med detta automatiska arbetssätt med tankövervakning stor då det ersätter manuell hantering.



Stora mängder olja och kemikalier måste vara tillgängliga för viktiga funktioner i industrin. En sådan kemikalie är natriumhydroxid, NaOH som bland annat används vid tillverkning av vitlut i massa- och pappersindustrin. Flera aktörer är involverade i en NaOH-leverans; Kemikalietillverkaren som importerar råvaran med tankbåt till terminalen och kunden som får sin leverans med tankbil av leverantören från terminalen. Om leveranserna inte kommer fram i tid stannar produktionen.

Varje år genomförs det i Sverige ungefär 250 000 leveranser av bränslen, kemikalier och annat som räknas som farligt gods. Om alla större tankar utrustas med Top Fuels system skulle cirka 15 000 resor per år sparas, vilket motsvarar ett ekonomiskt värde på 30 miljoner euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078