Hysch pysch kring världsunik bestrykningsteknik
UMV Coating Systems håller på att utveckla en unik bestrykningsteknik för fossilfria förpackningsbarriärer.
Pappers- och kartongförpackningar för livsmedel och annat bestryks eller lamineras normalt med en barriär av fossila plaster och aluminium. Barriären är nödvändig för att förhindra att vätskor och andra ämnen tränger in i, eller ut ifrån förpackningen. Tyvärr är fossila plaster och aluminium svåra att återvinna, och de bryts inte ner i naturen. Men det finns förnybara barriärer som i laboratorieförsök visat tillräckligt goda egenskaper och som därmed kan ersätta de fossila. Ingen har dock ännu framgångsrikt lyckats bestryka kartong med förnybara barriärer i industriell skala eftersom det då uppstår porer i barriären. Porer som gör förpackningarna mindre täta.
Men nu har UMV Coating Systems i Säffle fått pengar från Vinnova för att delfinansiera ett nyutvecklat koncept som troligtvis löser problemet med porerna.
– Alla förpackningstillverkare efterfrågar en sådan här lösning. Det första företaget som kan erbjuda en bestrykningsprocess som gör det möjligt att bestryka med förnybara barriärer i kommersiell skala kommer därför att få en unik position på marknaden. Ett inledande analysarbete som gjorts på Karlstads Universitet har gett så lovande resultat att vi vill göra en större utredning i området för att studera om det håller i full skala, berättar Ronnie Andersson, vd på UMV Coating Systems, för Nordisk Papperstidning.
Världsmarknaden för barriärbeläggning av papper och kartong uppskattades till 5,1 miljarder dollar under 2013. Tillväxten beräknas till cirka 4 procent årligen. Denna marknad skriker efter biologiskt nedbrytbara förpackningar som klarar framtida miljölagstiftning såväl som konsumenternas krav på funktion, samtidigt som de skyddar den förpackade produkten och ger varumärkesägare möjlighet att profilera sig med vackert färgtryck.
Minskar energiförbrukning
I konceptet, som utvecklats tillsammans med Karlstads universitet, ingår UMV’s nyutvecklade bestrykare, INVO Coater. Enligt UMV kan denna bestrykare lägga på barriärer i tunna skikt, med en högre torrhalt än tidigare, tack vare kort absorptionssträcka.
– Det kommer ge betydande energivinster. Samtidigt visar de studier som legat till grund för konceptet att det finns en potential att sänka förbrukningen av bestrykningsmaterial med 15-30 procent, berättar Per Emilsson, försäljningschef på UMV Coating Systems.
Maria Hollander, vd på pappers- och massaindustriklustret The Paper Province, ser UMV’s teknik som ett lysande exempel på en bioekonomisk innovation.
– Om det här projektet faller väl ut kommer det göra oss ännu mer oberoende av fossila råvaror. Vi kommer fortsätta att stödja UMV Coating Systems utveckling av den här tekniken på alla sätt vi kan.
The Paper Province, har hjälpt UMV Coating Systems att skriva en ansökan om 500000 kronor i bidrag från Vinnovas Forska & Väx-utlysning, som nu har beviljats. Pengarna ska gå till pilottester för att verifiera att UMVs teknik fungerar och till Karlstads universitet som ska hjälpa till med mätningar och laboratorietester. Samtidigt satsar UMV själva 500 000 kronor i projektet, och BillerudKorsnäs går in med teknisk rådgivning och material. Den totala budgeten för utvecklingsprojektet är 1 150 000 kronor.
Läs också i kommande nummer av Nordisk Papperstidning.