23948sdkhjf

"Europa bör låta bli skiffergasen"

Europa bör åta bli skiffergasen. Miljö- och klimatkonsekvenserna skulle bli allvarliga om EUs medlemsländer satsar på skiffergasutvinning, skriver Anders Wijkman, ordförande i Global Utmanings Klimatråd och ordförande i Romklubben på Svd Brännpunkt idag.
När Ryssland flyttar fram sina positioner västerut vill EU minska beroendet av rysk gasimport. Flera av EUs medlemsländer vill nu satsa stort på utvinning av skiffergas.

Polen och Storbritannien är mest pådrivande och vill slå vakt om pengar i EUs budget för att förbereda för en utvinning av skiffergas och stärka energisamarbetet i EU.

Men miljö- och klimatkonsekvenserna skulle bli allvarliga om medlemsländerna går vidare. Det skulle låsa Europa i ett nytt fossilberoende, skriver Anders Wijkman som tycker att det är uppseendeväckande att frågan om energiförsörjningen helt saknas i debatten inför EU-valet.

"För att på allvar minska beroendet av import från Ryssland skulle krävas en produktion av skiffergas motsvarande 10 procent av EU:s konsumtion av gas i dag. Det är tre gånger mer än vad International Energy Agency i Paris bedömer som möjligt. Om det trots allt skulle ske, skulle krävas att man borrar upp ett område minst lika stort som Holland."

Naturgasen närmar sig solenergin och vindkraften kostnadsmässigt, samtidigt som de senare utvecklas tekniskt. Därtill erbjuder vattenkraften i Norge och Sverige redan en utmärkt potential för att jämna ut det faktum att sol och vind inte levererar ström dygnet runt. Dessutom moderniseras teknik för att lagra energi.

Ett överlägset alternativ till skiffergasen vore att fortsätta bygga ut den förnybara energin och samtidigt prioritera en effektivisering av energianvändningen. Det är här de stora vinsterna ligger, både från ekonomisk och miljömässig synpunkt, skriver Wijkman och stöder sig på beräkningar från Fraunhoferinstitutet i Tyskland.

År 2050 kan 60 procent av den förväntade efterfrågan på energi klaras genom investeringar i energieffektivitet, 80 procent av gasanvändningen kan skäras bort och de ekonomiska vinsterna räknas i många hundra miljarder euro årligen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062