23948sdkhjf

Pristagare med gröna fingrar

Fredrika Gullfot har både gröna fingrar och guld i fötterna. Hon har på drygt tre år tagit sin idé med algodling till, inom kort, en efterfrågad produkt på marknaden. Nu får hon 2014 års kemiteknikpris.
Text: Boel Jönsson Foto: Jens Nilsson

Fredrika Gullfot fick idén med algodling under sin tid som doktorand i bioteknik vid KTH i Stockholm.

– Jag forskade på enzymer i växtcellers väggar och såg i litteraturen att allt fler artiklar om alger dök upp. Den forskningen var påtagligt tvärvetenskaplig och lockade eftersom den också tog upp frågor kring vad algerna ska användas till och varför vi behöver veta mer om dem.

Då fanns det nästan ingen svensk forskning om storskalig odling av alger och Fredrika Gullfot bestämde sig för att bygga upp Sveriges första algodling för oljeproduktion.

Det blev Skåne, närmare bestämt Simrishamn, för att solförhållandena är bäst där. Sedan har det visat sig vara en väldigt bra miljö på många andra sätt.

Algföretaget Simris Alg kunde flytta in i nedlagda fröföretaget Hammenhögs växthus, utanför Simrishamn.

– Vi har inte behövt bygga några nya växthus för algreaktorerna.

Där inne växer nu algerna, rätt långsamt så här års, i en toppmodern anläggning där reaktorerna är system av horisontella glasrör.

– Vi samlar olja inför lanseringen nu.

Marina mikroalger, yto- eller växtplankton, är fantastiska producenter av nyttigheter. Det finns ett oändligt antal olika arter. De utgör basen i havets näringskedja och producerar många av de nödvändiga näringsämnena för människor och djur med solljus som energikälla. Odlingen är mycket yteffektiv och kan ge 22 gånger mer olja per hektar än svensk raps, till exempel.

– Alger är väldigt bra på att utnyttja solljusets alla våglängder. Det finns till och med djuphavsalger.

Simris Alg odlar mikroalger för utvinning av framför allt essentiella fettsyror, omega-3 fetterna DHA och EPA. På sin hemsida berättar Simris Alg att det går åt 600 sardiner för att producera en enda burk omega-3-tillskott från fiskolja.

– Eftersom vi äter alltmer odlad fisk som matas med kraftfoder och inte innehåller särskilt mycket essentiella fettsyror längre, så tvingas vi kompensera med tillskott som framställs ur vildfångad fisk; det blir en ond cirkel, säger Fredrika Gullfot.

Omega-3 från alger

Bolaget bildades 2010 och efter en marknadsundersökning kom man fram till att det var bäst att börja satsa på omega-3. Där finns det en stor och växande marknad och produkterna har ett högt värde.

– Vi räknar med att börja sälja kapslar med kosttillskott i form av omega-3-rik algolja under 2014, säger hon. Som ett litet företag måste vi fokusera, men det finns många möjligheter med alger som råvara för gröna kemikalier och det är något jag vill satsa på framöver.

Det som återstår när oljan pressats ut planerar man att sälja som fodertillskott för häst och hund i form av ett algmjöl.

2014 inleds med en s k finansieringsrunda för att få in kapital till företaget.

– Eftersom vi ska dra igång försäljningen under 2014 vill vi få in tillräckligt med rörelsekapital så att vi kan ägna oss åt affärerna istället för att jaga pengar.

Annars har Simris Alg klarat sig bra på skånska landsbygden, även om marknadskontoret ligger i Stockholm.

– I Skåne befinner vi oss nära den innovativa, skånska livsmedelsindustrin. Dessutom kryllar det av affärsänglar som bosatt sig här och som varit villiga att investera i algodling.

Bolaget har inte haft så svårt att locka finansiärer.

Ett VinnNu-anslag på 300 000 i början, betydde mycket. Det visade att andra trodde på idén.

– Vi har också fått ett Forska och Väx-anslag på drygt 400 000.

Annars pekar Fredrika Gullfot ut tidiga internationella kontakter som mycket betydelsefulla för framgång.

– Det kontaktnät och de kunskaper som det har gett, har gjort att vi kommit igång snabbt. Vi har inte försökt uppfinna hjulet på nytt utan dragit lärdom av andras framsteg och misstag.

Simris Alg är en av 18 industripartners i AlgaeParc, en av Europas största forskningssatsningar på storskalig odling av mikroalger och som driver en unik pilotanläggning vid Wageningen Universitet i Nederländerna där man jämför fyra odlingstekniker. Bolaget deltar också, bland annat, i ett svenskt algodlingsprojekt vid Bäckhammars pappersbruk, under ledning av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Hennes objektivt största bragd, är att hon dragit igång Sveriges första anläggning för algoljeproduktion.

– Men det jag är mest stolt över själv är att jag lyckats sy ihop det lag av fantastiskt duktiga människor som idag utgör Simris Alg.

Fredrika Gullfot är rätt såld på alger, men understryker att de inte är något mirakelmedel, vilket påstås ibland.

– Men omega-3 är väldigt bra och EUs nogräknade livsmedelsmyndighet, EFSA, tillåter en rad hälsopåståenden när det gäller fettsyrorna. Dessutom finns det medicinska användningsområden.

Simris Alg tillverkar sitt eget havsvatten till odlingen för att kunna vara säkra på kvaliteten på algerna.

Årligt kemiteknikpris

Sveriges Kemiingenjörers kemiteknikpris delas ut varje år till en framstående kemiingenjör. Pristagaren får en graverad, 500-grams silvertacka, donerad av Boliden. Fredrika Gullfot tog emot sitt pris vid Svenska Kemistsamfundets Berzeliusdagar i Stockholm den 31 januari. Juryn motivering löd:

”Fredrika Gullfot får priset 2014 för sitt arbete med att bygga upp en produktion av såväl drivmedel som kosttillskott baserad på industriell algodling, ett spännande exempel på ett bioraffinaderi. Hon har visat vad kunskap och entusiasm kan åstadkomma och är en god förebild, inte minst för unga som står inför ett karriärsval. Att på ett kontrollerat sätt använda naturens egna metoder för att med hjälp av koldioxid och solljus producera nyttiga och användbara produkter ger en smak av framtiden.”

Namn: Fredrika Gullfot

Ålder : 45

Bor : I Simrishamn och Stockholm.

Familj : Gift med Gunnar Björnsson, professor i filosofi. Dotter Daphne 27 år, marknadschef Simris Alg

Utbildning och karriär : Civilingenjör Bioteknik KTH, Grundare och vd för Simris Alg som startades 2010

Intressen : Löpning – långt och helst i terräng

Detta är Simris Alg

Simris Alg är officiell industripartner i AlgaePARC, Europas största pilotanläggning för storskalig odling av mikroalger med bas vid Wageningen Universitet i Nederländerna. Medverkar gör 18 ledande globala företag inom energi, livsmedel och bioteknik.

Simris Alg har även aktiva FoU-samarbeten med Lunds Universitet och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Simris Alg är medlem i Skånes Livsmedelsakademi och Sustainable Business Hub

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11