23948sdkhjf

Nanocellulosa filtrerar bort virus

Forskare vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material på Uppsala universitet, har i samarbete med kollegor vid SLU/SVA utvecklat ett filter av 100 procent naonocellulosa som klarar av att filtrera bort viruspartiklar.
Efter många års forskning har de med hjälp av nanoteknologi lyckats skräddarsy porerna i cellulosafibrerna till lagom storlek för virusfiltrering, framgår av ett pressmeddelande.

Resultaten från forskningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Advanced Healthcare Materials.

Studenten Linus Wågberg, professor Maria Strømme och docent Albert Mihranyan vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material vid Uppsala universitet, har i samarbete med virologer Dr Giorgi Metreveli, Eva Emmoth och professor Sándor Belák vid SLU/SVA, tagit fram ett pappersfilter som klarar av att ta bort viruspartiklar lika effektivt som de bästa industriella filtren.

Pappersfiltret, som framställs på samma sätt som traditionell papper, består av 100 procent rena nano-cellulosafibrer.

Upptäckten är resultatet av tio års forskning om egenskaperna hos nanocellulosamaterial med mycket stor specifik ytarea. Till slut lyckades forskarna skräddarsy porstorleken i deras papper precis lagom för att avlägsna influensavirus.

Tidigare beskrivna pappersfilter för virusborttagning var mycket beroende av elektrostatiska interaktioner, som är känsliga för pH- och saltkoncentrationer. Andra filter, gjorda av syntetiska polymerer är avancerade att producera och själva produktionen involverar farliga lösningsmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078