23948sdkhjf

Algodling intressant i Finland

En lönsam algodling kan vara möjligt på finsk mark. Det visar pilotprojektet Algida i Finland, som VTT koordinerar.
"Det mest kloka Finland kan göra är att integrera algodling i industriella processer med spillvärme och fokusera på utveckling av produktion av biobränslen och biokemiska föreningar", säger VTT:s projektledare, Mona Arnold i VTT:s senaste nyhetsbrev.

Komponenterna i alger är lämpliga, inte bara för att producera biobränslen utan också pigment, kosmetikakomponenter och hydrogel. Alger används också vid produktion av näringstillskott, i synnerhet omega-3. Biomassan är också lämplig för biofertilisers.

Alger kan också användas för att återvinna näringsämnen, organiska föroreningar och tungmetaller från avfall och avloppsvatten.

VTT lanserar pilotprojektet i samarbete med olje- och gasbolaget ONGC i Indien och Cluster for Clean Energy and Environment, Cleen. Syftet är att visa att alger i pilotskala kan att binda koldioxid från utsläpp från ett naturgasraffinaderi. Det visar potentialen hos alger i CO2-avskiljning, och hur algerna kan odlas i industriellt avloppsvatten.

VTT koordinerade projektet Algida, Alger från avfall för biodiesel-och biogasproduktion, mellan år 2010 och 2013. VTT samarbetat med Helsingfors universitet, Finlands miljöcentral, Tavastlands yrkeshögskola och Lahtis yrkeshögskola.

Lönsamheten för kommersialisering är beroende av utvecklingen av oljepriset. Ekonomiskt hållbar produktion kräver att alla komponenter i algernas biomassa används. Detta är ett internationellt aktiv forskningsområde, och det lönar sig för Finland att vara inblandade. Flygindustrin är särskilt intresserade av potentialen för alger-baserade biobränslen, säger VTT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08