Största förgasningsanläggningen invigd
Förra veckan invigdes GoBiGas i Göteborg, en storskalig demonstrationsanläggning för förgasning av skogsavfall för produktion av biogas, den första i sitt slag i världen.
”GoBiGas behövs om Sverige ska nå målet om en fossilfri fordonspark 2030. Anläggningen blir också ett viktigt bidrag i omställningen till ett hållbart Göteborgssamhälle.”
”Biogasen är nästa steg i utvecklingen. Användningen av fossila bränslen i transportsektorn är 90 procent. Behovet av drivmedel är därför enormt stort och där kommer produktion av biogas att spela en avgörande roll,” sa Kia Andreasson, kommunalråd (MP) och ordförande i Göteborg Energis styrelse.
GoBiGas är en demonstrationsanläggning. En större, kommersiell anläggning finns i planerna men är inte möjligt utan någon form av produktionsstöd.
”För att ställa om transportsektorn från fossilberoende till fossilfri behövs långsiktiga spelregler och effektiva styrmedel. Såväl befintliga som nya anläggningar behöver rätt förutsättningar för att vara ekonomiskt hållbara, kommenterade Göteborg Energis vd Lotta Brändström, vid invigningen.
Biogas är förnybar metangas som kan användas som drivmedel, bränsle och industriråvara. Med tekniken i Gobigas, Gothenburg Biomass Gasification Project, blir det möjligt att producera 160 gigawattimmar biogas per år vilket motsvarar tillräckligt med bränsle för att under ett år driva 15 000 bilar eller 400 bussar.
Projektet som påbörjades 2005 är utvecklat i nära samarbete mellan Göteborg Energi, Chalmers och näringslivet. Det har kostat cirka 1,5 miljarder kronor att bygga, varav Energimyndigheten skjutit till 222 miljoner
Inom två år ska anläggningen förgasa restprodukter från skogen, främst grenar och toppar (grot). Den första tiden används träpellets.
Råvaran hettas upp och förgasas vid knappt 900 grader i syrefri miljö, och sönderdelas till vätgas, kolmonoxid, koldioxid (syntesgas) och metan (cirka 10 procent). Tjära och svavel tas bort.
I metaniseringsdelen omvandlas gasen till metan (mer än 95-procent).
– Det är en fin och välbyggd anläggning, säger Åsa Burman, projektchef vid Göteborg Energi, till Kemivärlden Biotech. Den har nominerats till årets bygge, inte bara för att den är så snygg, men också för att det varit ett komplicerat projekt – fullt av nytänkande – som håller god industriell standard. Vi har haft många kemiingenjörer inblandade i såväl design som utförande.