23948sdkhjf

Professorer varnar för kompetensglapp

Två tredjedelar av det sågade virket i Sverige, den mest värdefulla delen av trädet, exporteras idag oförädlat. Mer pengar till forskning krävs för att råda bot på detta.
Det finns en stor outvecklad potential i att förädla de återstående två tredjedelarna av den sågade varan, den del av trädet som står för över 80 procent av skogsägarnas vinst, skriver Thomas Thörnqvist, professor i virkeslära vid Linné­universitetet i SMP.se

Men för att det ska vara möjligt krävs att staten, och därmed också forsknings­råden, riktar ekonomiska medel till forskning och utbildning mot materialet trä och träteknisk produktionsteknik.

Tidigare har Dick Sandberg, professor vid LTU, uttryckt oro för utvecklingen. Han säger att ett av problemen är att forskningspengar, och därmed grunden för kompetensutveckling, baseras på EU-medel och extern finansiering.

Områdena prioriteras inte vilket gör att träindustrin ofta faller bort vid prioritering av forskningspengar och professurer.

– Den satsning som Linnéuniversitetet gjorde har delvis nedmonterats. Och det är viktiga delar som drabbats. I dag finns stort intresse för trädesign och träbyggande.

Både där och i skogsbruket finns gott om forskning och utbildning, men däremellan har viktiga delar fallit bort.

– Vi riskerar ett kompetensglapp mellan råvara och produkter, säger Dick Sandberg till NTT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064