NER300 gick åt skogen
Sverige och skogen fick hög utdelning från EU när tre svenska projekt öronmärktes med pengar från EU:s investeringsstödsprogram, NER300. Det var ett gott betyg för svensk energiforskning och svenskt energikunnande. Men nu har det projekt som rankats allra högst, lagts ned.
De kommersiella villkoren saknades däremot och bedömdes heller inte finnas i en nära framtid.
– Vi hade lagt ned flera års arbete och satt in våra allra duktigaste tekniker och projektledare i projektet, men under de fyra-fem år som vi arbetade förändrades marknadsförutsättningarna, säger Magnus Wikström, SVP Strategic Development på BillerudKorsnäs, till papernet.se
Det är andra prognoser som gäller i dag för hur energimarknaden i Europa utvecklas framöver, jämfört med när projektet initierades. Under de här åren har Europa och USA genomgått stagnation och förutsättningarna för pyrolysolja som eldningsoljeersättning har förändrats.
Enligt Magnus Wikström hade det behövts ytterligare garantier från kommersiella krafter för att kunna minska risktagandet och förverkliga en storskalig produktion av pyrolysolja idag.
– Jag tror att det krävs en gemensam riskdelning i ett tidigare skede med fler inblandade parter för att realisera projekt av det här slaget. Det räcker inte med att ett enda bolag går in i så stora omställningsprocesser som det är fråga om när energimarknaden ska transformeras, säger Magnus Wikström.
Med de förutsättningar som finns så tenderar kanske endast projekt att förverkligas som inte påverkar vår energiomställning.