23948sdkhjf

Mikroalger– hetaste biobränslet just nu

Ett amerikanskt företag som sysslar med att odla oljeproducerande mikroalger toppar Biofuel Digests lista över världens hetaste biobränsleföretag.
Det vinnande företaget, Solazyme, odlar oljeproducerande mikroalger. Algerna är inte beroende av solljus utan kan växa till sig i slutna fermentatorer. De äter socker, som kan komma från sockerrör, majs med stjälkar, gräsen miscanthus och switchgrass, skogsrester och avfall. Oljorna som mikroalgerna producerar kan bli bränslen, kemiråvara och användas i mat och för hudvård.

Det finns en pilotanläggning i USA och en fullskaleanläggning ska byggas i Brasilien som sysslar med detta.

Listan marknadsförs som en samanställning över de 50 hetaste företagen på biobränsleområdet. Hela 38 amerikanska företag finns med. Bland de övriga finns europeiska och brasilianska företag. Inget svenskt företag är representerat. Det närmaste vi kommer är danska Novozymes och finländska Neste.

Påfallande är hur mycket kraft som läggs på just biobränslen från alger. Det handlar om odling av mikroalger i bioreaktorer. Det har blivit ett stort område, där optimismen och kreativiteten är stor. Man experimenterar med ett stort antal mikroorganismer, genmodifierade eller inte. Alger kan producera olja eller bli substrat i biogasanläggningar eller förgasas. På köpet får man oljor som kan användas i flera industrisammanhang.

Men det första som slår en i Biofuel Digests lista är att hela 20 av de 50 företagen arbetar med biobränsleutveckling från cellulosahaltiga material. Det handlar både om att bryta ner cellulosan till jäsbart socker och om att gå vägen över förgasning. Det finns en uppsjö av företag som innovativt och uppenbarligen med resurser som våra utvecklingsföretag bara kan drömma om.

En trend är att man satsar mycket på ”drop-in” bränslen – biobränslen som kan blandas in i diesel eller bensin.

Ytterligare en trend man tycker sig se är att fler storbolag tar sig upp på listan. Man hittar DSM, Ineos, Du Pont, Abengoa, BP och Boeing. Det borde innebära att resurserna till biobränsleutveckling nu växer snabbt, och man kan hoppas på att det resulterar i snabba kommersiella genombrott.

Läs Sverker Nymas krönika om mästerskapet i biobränslen i kommande nummer av Nordisk Papperstidning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172