Nanomaterialens hälsoeffekter outredda
Det är stora kunskapsluckor om nanomaterialens påverkan på hälsa och miljö, konstaterar KTH-forskare i en kartläggning.
Behov finns av att veta mer om hur nanomaterialen påverkar vår hälsa och miljö och hur riskerna ser ut under livscykelns faser, skriver KTH i ett pressmeddelande.
– För att vi ska kunna ha en säker hantering av nanomaterial och för att kunna identifiera möjligheter i ett livscykelperspektiv så krävs mer forskning och bättre data och analysmetoder. Vi behöver veta mer om det här, säger David Lazarevic, en av forskarna bakom studien.
Nanomaterial har mött stort intresse och det finns förväntningar om innovationer på många områden som medicinteknik, informationsteknologi, materialutveckling och miljöteknik.
Samtidigt finns en oro att nanomaterial också kan vara miljö- och hälsofarliga.
Ett användningsområde för nanocellulosa är som komponent vid tillverkning av kompositmaterial som kan vara lättare och starkare än traditionella material av fossila bränslen.
KTH-rapporten ”Livscykelaspekter och nanomaterial” är framtagen som underlag till den statliga utredningen ”En nationell handlingsplan för säker användning och hantering av nanomaterial”. David Lazarevic står tillsammans med Göran Finnveden bakom studien. Båda forskare vid Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik på KTH.
Foto: KTH