Mats Nordlander, StoraEnso: Mikrofibrillär cellulosa är en evolution
När Nordisk Papperstidning besöker StoraEnsos chef för divisionen Renewable Packaging, på kontoret i Stockholm, har erforderliga tillstånd för att bygga det viktiga massa- och kartongbruket i Guangxi i Kina överlämnats av kinesiska myndigheter. Men Mats Nordlander har mer än en anledning att vara glad visar det sig.
Ursprungligen var planen att investera 1,6 miljarder euro i kartong- och massabruket i Kina genom att bygga den planerade massafabriken först och kartongfabriken sen, för att på så sätt komma ut med kartongen ett halvår efter att massafabriken startat.
Istället gör StoraEnso tvärtom. Man bygger kartongmaskinen först och massafabriken sen.
– Det tar 18-20 månader att bygga kartongmaskinen och 30 månader att bygga massafabriken. Men genom att vi gör en omläggning av våra planer så påskyndar vi för vår kartong att komma ut på marknaden med upp till ett år, vilket är tidigare än ursprungligen beräknat. Det känns mycket bra, säger Mats Nordlander.
– Vi förlänger samtidigt hela investeringsperioden och sprider investeringen över en längre tidshorisont, från tre- till sju år. Genom att senarelägga projektet med massabruket kommer vi också att få ytterligare tre år på oss att bygga upp vår fiberbas och en hållbar plantageverksamhet i samklang med lokala samhällen och med stöd av alla intressenter.
Att ingen tänkte på det från början?
Microfibrillär cellulosa – en evolution
Ett annat glädjande projekt för Mats Nordlander och StoraEnso är inom det innovativa området, MFC, Microfibrillär cellulosa, populärt kallat Nanocellulosa.
Mats Nordlander avslöjar att StoraEnso kommer att ha förpackningsprodukter av MFC ute på marknaden under slutet av året och att det är den förkommersiella anläggningen vid Imatra bruk i Finland som står för produktionen.
Trots att det bara är en testanläggning kan StoraEnso producera för fullt under flera dagar på en stor kartongmaskin. MFC:n ska användas till befintliga- och nya unika fiberbaserade pappers- och kartongprodukter, livsmedelsbarriärer och andra eventuella framtida tillämpningar.
MFC är ett material som utvinns ur träfibrer. Det har exceptionella styrkeegenskaper i klass med Kevlar, men i motsats till Kevlar och andra material baserade på fossila råvaror är nanocellulosa helt förnybart.
– Jag tror att Microfibrillär cellulosa innebär en evolution för pappers- och kartongindustrin. För miljöns skull måste vi använda mindre råmaterial för att göra mer av. MFC är ett sätt att möta behovet av mindre råvaror, energi och vattenanvändning. ”Less for More” är en global utmaning och här bryter vi i StoraEnso ny mark.
– MFC har två huvudspår för oss. Det ena är att skapa nya egenskaper för traditionella kartong- och pappersprodukter, när vi bygger våra framtida produkter. Det andra spåret är att skapa produkter för applikationer i kompositmaterial som ligger utanför traditionella pappers- och kartongprodukter.
Ung, hungrig arbetskraft
Det humana kapitalet, människorna som ska göra StoraEnso till det nya värdeskapande bolaget, står också inför radikala förändringar. 120 unga, nybakade studenter från Kinas olika universitet, håller på att vidareutbildas- och skolas in av StoraEnso för att ta plats i StoraEnso-kulturen i en av de största rekryteringskampanjerna i StoraEnsos historia. Studenterna, de flesta i 25 årsåldern och många kvinnor, får en gedigen, skräddarsydd vidareutbildning till bland annat operatörer efter universitetsstudierna.
En väl hög utbildning för att bli maskinoperatör, kan man tycka?
– Ja, och vi ger dem en fortsatt solid grund för framtiden. Det är människor som vill upp. De är inga trygghetsnarkomaner. Baksidan är att människor så småningom vill flytta på sig, men det är en naturlig drivkraft. Andra företag kan naturligtvis komma att ta våra välutbildade medarbetare, men det är vi inte rädda för. Alternativet, att inte vidareutbilda och istället ha okvalificerad arbetskraft, finns inte. Vi vill bygga en lojalitet bland medarbetare och måste börja från grunden med att bygga in värderingar och vårt sätt att arbeta.