Ställ om vår nationalklenod
Vad händer med den svenska skogsnäringen när efterfrågan på tidningspapper fortsätter att dala? Frågeställningen dryftades under Almedalsveckan i somras. Skogsbolagen, textilbranschen och universiteten var på plats och menade att nationalklenoden skogsindustrin kan ställa om från papper, till både textil och bioplast. Men vi måste lära oss att se detta med en fjärde dimension – tiden. Det här tar tid.
– Vi ser en kris för papprets roll som informationsbärare. Vi måste inse att branschen måste ställa om, annars kommer skogsnäringen att tyna bort.
– Vi har skogen här, kan spinna fibern och producera från den. En jättemöjlighet ligger framför oss, sade Erik Bresky, prefekt på Textilhögskolan. Snart kommer det globala behovet av textilfiber att överstiga 250 000 ton per år. För att klara behovet krävs cellulosabaserad fiber.
De stora fiberanvändarna och handeln har ännu inte visat något större intresse för alternativ till bomull. Bomullspriserna har legat lågt och den inte så trevliga tillverkningen, med problem som barnarbete, kemikalier och annat, syns inte då den ligger långt borta. Men år 2020 ska bomull delvis ersättas med andra fibrer, ett beslut som bland andra H&M tagit.
Alla på seminariet i Almedalen var överens om att bomullanvändningen måste minska. Det är vår utmaning att se till att visa att cellulosabaserade textilfibrer är ett mycket bra och hållbart alternativ.
Och Vänersborgs kommun har löst frågan hur vi gör med de kläder som redan finns.
– När pappersindustrin lades ner här ( Wargöns Bruk, reds anm) så valde vi att satsa på något vettigt, sade kommunens näringslivschef Christel Thuresson.
Med stöd startade Vänersborgs kommun projektet Skogen 2.0. Man återanvänder kläder och energiåtervinner dem. Nästa steg blir att använda dem för att ta fram användbara fibrer ur dem.
I dag görs fiber av massa som inte fanns för tio år sedan. Det har bidragit till att ställa om industrin efter nya behov.
– När textilspåret uppenbarade sig blev det annorlunda med de fibrer vi producerar. Det här kan växa mycket mer, även om det fortfarande finns tekniska begränsningar, sade Södras förre vd, Leif Brodén.
Flera stora projekt inom branschen pågår där skogsföretag håller på att byggas om för att producera textilmassa i stället för pappersmassa. Minst fyra anläggningar är på gång. Det är viktigt att vi inte hamnar i någon skoglig konflikt, underströk Leif Brodén, att det riktas kritik mot vår industri. Folk får inte tycka att vi sköter skogarna dåligt.
Förutom fibrer till textilbranschen, har vi plastindustrin som skriker efter nedbrytbara plastmaterial. Det är stort i USA och lär bli stort även i Europa. Inte minst i Sverige.
– Det är viktigt att klara av att tillverka biologiskt nedbrytbara material. Där finns möjligheter för skogsindustrin när pappersanvändningen dalar, sade Lars Josefsson, Hållbar Kemi i Stenungsund.
Många stora skogsföretag kring Stenungsund är med i ett samverkansprojekt, med målet är att gemensamt tjäna på detta.
– Bland annat håller vi på att ta fram bioplaster som är nedbrytbara och som bygger på metanol. Där ska vi använda skogen som råvara.
Dagens moderator, Nippe Hylander, hade funderingar på att använda massan på ett mer högteknologiskt sätt och frestade med nya möjligheter att bryta sönder strukturerna i cellulosan och ta fram intressanta nya fibrer.
– Det går att spinna kolfiber och baka in i matriser. Kanske kan vi göra kolfiberbaserade bilar där skogen är en del av råvaran. Men det svåra är att hitta en användare för ett sådant projekt.
”Träbilar” i all ära. Diskussionspanelen var ense om att kläder och textilier ligger närmast till hands när skogsindustrin ska ställa om. Där finns behovet, där finns tekniken redan i dag. Det går att köra igång så fort beslutet är fattat.
Vi behöver de här arenorna för branschsamverkan mer än någonsin.
– Vi måste dock lära oss att se detta med en fjärde dimension – tiden. Det här tar tid.
Thomas Dietl