23948sdkhjf

Mer biobränsle med skogsrester

Genom att använda restprodukter från skogsindustrin kan oljeberoendet minskas och transporter bli mer miljövänliga. Det visar en forskningsrapport från Lunds Tekniska Högskola.
Till år 2030 skulle fordonen på de svenska vägarna till en tredjedel kunna drivas av biobränsle som är helt producerat i Sverige, slås fast i rapporten från Lunds Tekniska Högskola. Rapporten kommer att vara underlag för utredningen en fossilfri fordonstrafik.

– Idag producerar vi ungefär tre terrawattimmar biodrivmedel i Sverige. Det vi tittat på är hur vi kan öka produktionen av de drivmedel vi redan producerar, men också komplettera med mer storskaliga produktionssystem. Då ser vi att vi kan komma upp i 25-30 terrawattimmar, säger Pål Börjesson, professor i Miljö- och Energisystem vid LTH till SR P4 Malmöhus.

– Det är framför allt restprodukter, klen stamved och annat som inte utnyttjas av skogsindustrin idag. Sedan kan en del restprodukter komma från jordbruket, men också att man skulle använda jordbruksmark som inte används idag.

Forskarna är noga med att understryka att politikerna inte bör favorisera någon särskild typ av biobränsle utan istället se det som en tillgång att ha flera typer av egenproducerat bränsle i landet.

– Vi har system idag där vi kan producera grön biodisel som vi kan blanda i vanlig diesel, vi kan producera allt mer biogas och blanda in mer etanol i vanlig bensin.

Men så har vi utveckling av nya system som kan utvecklas parallellt och det tar tid.

Genom ökad produktion av biobränsle kan oljeberoendet minska rejält, men det är ändå inte den slutliga lösningen.

– Självklart måste det här kompletteras med energieffektivisering, bränslesnålare transportsystem generellt och också ett minskat transportbehov i framtiden, säger Pål Börjesson.

(Bilden visar skogsflisning i Södra)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094