23948sdkhjf

Storsatsning på förgasning ska ge förnybara drivmedel

Finansieringen av den andra etappen av Svenskt förgasningscentrum, SFC, är nu klar. Under perioden 2013 till 2017 går Energimyndighetenin med 78 miljoner samtidigt som akademin och industrin spenderar lika mycket vardera, sammanlagt 234 miljoner kronor.
– Vårt fokus ligger väldigt mycket på utbildning. Vi ska utbilda nya doktorer och vi ska hålla en hög vetenskaplig nivå med många publikationer i erkända tidskrifter. Det finns även ett tekniskt krav på att fortsätta att utveckla och förfina de olika förgasningsteknikerna. Projekten kommer att styras av dessa tekniska önskemål, men med hög vetenskaplig klass, säger SFC:s föreståndare, Professor Rikard Gebart vid Luleå tekniska universitet.

– Stödet från industrin och Energimyndigheten tillsammans med akademins insatser ger goda förutsättningar för en fortsatt utveckling av förgasningsteknik för framtidens produktion av förnyelsebara drivmedel från biomassa, säger Klas Engvall, professor och ledare för KTH:s forskningsnod.

Svenskt förgasningscentrum, SFC, bildades 2011 med syftet att bli en nationell plattform för forskning, utveckling och utbildning inom området förgasning av biomassa. SFC består av de tre forskningsnoderna LTU, KTH och Chalmers, där var och en studerar en viss förgasningsteknik. Tillsammans kommer dessa noder att täcka in de tekniker som krävs vid en framtida utbyggnad av fullskaliga förgasningsanläggningar. Dessa kommer då att kunna producera förnybara drivmedel för den svenska fordonsparken.

SFC räknar med att fullskaliga förgasningsanläggningar kan var igång om ca fem år, men vill avvakta en pågående utredning som tittar på rekommendationer till långsiktiga spelregler för förnyelsebara drivmedel. Regeringen har sedan tidigare satt som mål att svenska fordon ska vara oberoende av fossila bränslen senast år 2030.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078