23948sdkhjf

SCA tittar på bakteriedödande cellulosa

Metoden utnyttjar virus och bakteriers negativa laddning och dödar dem genom yttre, fysikalisk påverkan. Cellulosafibrer, som är negativt laddade, kläs in i den positivt laddade polymeren polyvinylamin som i sin tur fångar upp virus och bakterier. För att förstärka effekten används en multilagerteknik med den negativt laddade polymeren polyakrylsyra som mellanskikt. Det skriver nättidningen Chemicalnet.se.

– Bakterierna inaktiveras på något sätt och slutar att växa men vi vet ännu inte exakt hur det går till. Vi försöker ta reda på det i samarbete med forskare på Karolinska Institutet, säger Josefin Illergård, doktorand på KTH som medverkar i Vinnova-projektet Biointeraktiva fibrer med antibakteriella egenskaper.

Tillsammans med SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget) utvecklar KTH-forskarna nya antibakteriella hygienprodukter såsom blöjor och bindor. Andra tänkbara tillämpningar är bandage, plåster, förpackningar, vissa kläder och luft- och vattenfilter. Tyska kemijätten BASF förser forskarna med de polymerer som behövs för att fånga in bakterier och virus.

– Fördelen med denna yttre påverkan är att det drastiskt minskar risken för resistensutveckling. Dessutom är tekniken miljövänlig eftersom vi undviker miljöfarliga kemikalier som annars kan läcka ut i naturen, berättar Josefin Illergård.

Bland annat Kemikalieinspektionen har tidigare varnat för potentiell korsresistens mellan antibiotika och bakteriedödande kemikalier såsom silverjoner och triclosan. Det finns en rädsla för att produkter som marknadsförs som antibakteriella, till exempel sportkläder och strumpor som behandlats för att minska dålig lukt, på så vis kan leda till ökad antibiotikaresistens.

– Kemikalierna i sådana produkter kan dessutom lätt lossna från kläderna när man tvättar dem, till skillnad från våra polymerer som är starkt bundna till fibrerna, säger Josefin Illergård till Chemicalnet.se./KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063