23948sdkhjf

Studie varnar för hälsorisker med returkartong

2011-03-18 Återvunnen kartong som används till livsmedelsförpackningar kan vara ohälsosam. Det visar en ny studie, och nu byter flera producenter av frukostflingor ut sin kartong, rapporterar BBC.
TV-kanalen BBC har nyligen i ett nyhetsinslag presenterat en kartläggning, som gjorts om riskerna för migration av giftiga mineraloljor från tryckfärg till livsmedel. Den senaste studien har gjorts i Schweiz, av landets statliga myndighet för livsmedelssäkerhet. Den studien visar, att mineraloljor fanns i halter som var 10-100 gånger högre än gällande gränsvärden i livsmedel som pasta, ris och spannmålsprodukter packade i emballage av återvunnen kartong.

En studie, som schweiziska forskare genomförde i Tyskland förra året, visade, att endast ett trettiotal av sammanlagt 119 kartongförpackade produkter i tyska butiker var helt fria från de skadliga mineraloljorna.

I studien slås fast att dessa halter inte är skadliga för personer som i övrigt äter en balanserad och varierad diet. Men resultatet är illavarslande, konstaterar man, och nu har flera större tillverkare av framför allt frukostflingor och liknande produkter reagerat, rapporterar BBC.

Det är inblandning av återvunnet tidningspapper i kartongmassan, som uppges vara huvudorsaken till problemen, i de fall då barriäregenskaperna i inre förpackningar som påsar eller folier inte är tillräckligt goda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109