23948sdkhjf

”Elpriserna är fruktansvärda”

2010-12-15 Elpriserna sjönk under tisdagseftermiddagen, från 133 öre per kWh till 103 öre per kWh. Men ändå är elpriserna fruktansvärda, anser man inom den svenska basindustrin, som tvingas till reträtt av höga och kraftigt svängande elpriser.
Stängda reaktorer i Oskarshamn och Ringhals har – i kombination med vinterkylan - bidragit till att elpriserna skjutit i höjden. För många energikrävande industrier innebär prissvängningarna svårigheter att hålla i gång produktionen. SCA och Rottneros har stängt produktionslinjer, som Papernet rapporterat de senaste dagarna.

- Det är i allra högsta grad olyckligt. Det är andra gången i år som elpriserna skjutit i höjden. Vi hade problem i januari och februari och nu har vi problem i december. Det är många företag som far illa av det här”, säger Mats Gustavsson, VD i BasEl, till Dagens Industri.

- Även om kärnkraften kommer i gång, är man exponerad för höga priser. Vi måste ha en säker energiförsörjning. Det har vi inte nu, och priserna är fruktansvärda, tillägger han.

Flera bolag har säkrat delar av sin elkostnad. Men elpriset förändras dag för dag. De senaste dagarna har priset legat på en nivå fyra gånger över det normala. Det är inte en säker situation, enligt Mats Gustavsson.

- När priserna på den viktigaste insatsvaran blir för höga, så innebär det väldigt stora påfrestningar för skogsindustrin. Den påverkas både lönsamhetsmässigt och produktionsmässigt. För dyr produktion kan på lång sikt i värsta fall innebära nedläggningar, säger Lotta Larson, kommunikationsdirektör på Skogsindustrierna, till näringslivssajten E24.se.

Osäkerheten kring elförsörjningen kan få effekter för framtida investeringar i Sverige.

- Det ser vi faktiskt redan i dag. Vissa företag säger rakt ut, att det här med elpriser och osäkerheten kring elmarknaden är en bidragande orsak till att de inte har valt att producera i Sverige, säger Maria Sunér Fleming, som arbetar med energi och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv.

Även på fackligt håll är upprördheten över elpriserna och energipolitiken stor. Enligt Pappers' förbundsekonom, Christer Larsson, krävs långsiktiga uppgraderingar och helt nya kärnkraftverk för att säkra energiförsörjningen och framtida investeringar i svensk pappers- och skogsindustri.

- Men det kräver en bred politisk överenskommelse, så att det står sig över mandatperioderna, säger han.

De stängda reaktorerna rapporteras nu vara på väg tillbaka i drift. De problem, som hållit reaktor 4 i Ringhals ur drift sedan några dagar, ska vara lösta, rapporterar TT. Vattenfall meddelade på tisdagen, att reaktorn väntades nå 95 procents effekt under kvällen. Även Ringhals 1 väntades starta under tisdagen för att nå full effekt på fredag, efter ett längre avbrott. I Forsmark går samtliga tre reaktorer nära full effekt, och i Oskarshamn är det bara den tredje reaktorn som fortfarande står stilla. Den har uppgraderats och skulle vara Sveriges största - om den fungerade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11