23948sdkhjf

Branschen lyfter klimatfrågan på Almedalsveckan

2009-06-30 Vid Skogsindustriernas seminarium i Almedalen, ”Så kan skogen rädda klimatet!” under måndagen, uppmanade skogsdirektör Mårten Larsson den svenska regeringen och politikerna vid Köpenhamnsmötet att utnyttja de möjligheter skogen ger för att lösa klimatproblematiken.
Genom att skogen och dess produkter binder och lagrar koldioxid har skogsindustrin särskilda förutsättningar att vara en del av lösningen på vår tids stora utmaning. När förnyelsebara material som trä, papper och biobränsle används i stället för fossila produkter motverkas klimatförändringen - det var budskapet på Skogsindustriernas seminarium i Visby på måndagseftermiddagen.

I det lilla perspektivet innebär det enligt Skogsindustrierna, att varje förädlad produkt från skogen är ett tillfälligt koldioxidlager och ett energisnålt och miljövänligt alternativ. I det stora perspektivet innebär det att ett aktivt och hållbart skogsbruk i tillväxt, minskade skogsskador och en hejdad avskogning på global nivå kan bidra till en stor del av lösningen världens ledare söker inför höstens klimatmöte i Köpenhamn.

- I ett tankeexperiment, där de globala skogarna brukas efter svenska normer, skulle detta leda till att i storleksordningen dagens samlade koldioxidutsläpp i världen binds och lagras i skog samt träprodukter år 2050. Det är värt att kämpa för, och vi vill bidra till att sprida våra erfarenheter, säger Mårten Larsson, skogsdirektör vid Skogsindustrierna.

Skogsindustrierna anser inför klimatförhandlingarna att avskogning i u-länderna, inklusive återbeskogning av outnyttjad mark, måste hanteras i ett nytt klimatavtal. En tydlig handlingsplan måste formuleras; att finansiering av globala åtgärder bör ske genom en fondlösning, där fonden fylls på av i-länderna, och u-länderna kan söka för genomförande av projekt; att skogsåtgärder bör ges ett ökat utrymme inom ramen för klimatavtalets så kallade flexibla mekanismer, som innebär att industriländer kan uppfylla sina åtaganden genom hållbara projekt i utvecklingsländer; att delar av biståndsarbetet bör fokusera på klimatlösningar, som inkluderar skogspolitik; samt att ett globalt klimatavtal måste främja skogens kolsänka och träprodukternas roll för klimatet.

- Vi vill inte att misslyckandet från Kyoto-förhandlingen ska återupprepas i Köpenhamn. Då kunde man inte enas om en politik för minskad avskogning — nu är det nödvändigt, avslutar Mårten Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066